Merényletre való felbujtással gyanúsítják a HVIM erdélyi elnökét

Alkotmányos rend elleni cselekedetekre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó törvény megsértésére való felbujtással gyanúsítja a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét. Szőcs Zoltánt ezekben az órákban Bukarestben hallgatják ki.

A DIICOT kedd esti közleménye szerint a HVIM erdélyi elnöke ellen indított bűnvádi eljárás a korábban őrizetbe vett Beke István ügyével kapcsolatos. Az ügyészek szerint Szőcs Zoltán is jelen volt azon Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott az október 10-i beszélgetésen, ahol állítólag több vármegyés arról tanakodott, hogy a román nemzeti ünnepen petárdákból készített házi készítésű pokolgépet robbantanak Kézdivásárhelyen.

A HVIM erdélyi elnöke a DIICOT szerint ezen a beszélgetésen arra buzdította társait, hogy készítsék el a robbanószerkezetet. Szőcs Zoltán állítólag kijelentette: céljaik elérése érdekében „a tettek útjára kell lépni, vér nélkül nem megy”, ezért szükségük van a pokolgépre. Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "megcsináljuk" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

A DIICOT közleménye szerint megalapozott a gyanú, hogy Szőcs Zoltán a „szélsőséges nacionalista” HVIM revizionista-szeparatista célkitűzéseinek elérése érdekében román állampolgárokkal és a román állam hatóságaival szemben erőszakos cselekedeteket is elkövettek volna.

Az ügyészség közleményben megemlíti, hogy október 13-án Szőcs Zoltán elhagyta az országot és december 20-án tért haza Kézdivásárhelyre, ám időközben felvette a kapcsolatot a merényletkísérlet vádjával őrizetbe vett Beke István családjával és a HVIM-gyűlésén részt vevő személyekkel, és közvetített annak érdekében, hogy a hatóságok faggatózására egységesen nyilatkozzanak.

A nagymamánál is házkutatást tartottak

Mint arról beszámoltunk, kedden több kisbusszal és személyautóval érkeztek az ügyészség fekete ruhás, maszkos emberei Kézdivásárhelyre. Szőcs Zoltán azonban éppen Bereckben tartózkodott barátnőjénél, onnan kísérték haza a kézdivásárhelyi Hóvirág utcai lakására, ahol késő estig tartott a házkutatás.

Az ügyészség fekete ruhás, maszkos emberei kedden több felső-háromszéki helyszínen, így Szőcs Zoltán kézdivásárhelyi otthonában, nagymamája lakásán tartottak házkutatást és egy közeli falu faültetvényén is vizsgálódtak. Szőcs Zoltánt kedden este Bukarestbe szállították kihallgatásra.

A vármegyések erdélyi szervezetének Facebook oldalán megjelent közlemény szerint a hatóság emberei lefoglalták a Szőcs Zoltán lakásán talált Wass Albert könyveket és nemzeti zászlókat. A kézdivásárhelyi fiatalember lakásának átkutatását követően a nagymamájához is kivonultak a maszkosok, majd egy közeli faluban egy faültetvényt is átkutattak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?