Ejtették a Markó Attila elleni vádakat a Bica-ügyben

Beszüntette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a bűnvádi eljárást Markó Attila ellen az úgynevezett Bica-ügyben. Négy hónappal ezelőtt még ugyanebben az ügyben le akarták tartóztatni a politikust.

A vádak ejtését a Markó Attila elleni indított második bűnvádi eljáráshoz kapcsolódó büntetőjogi per vádiratában fogalmazta meg az ügyészség. A volt képviselő hétfőn  a Facebook-oldalán a dokumentumból közzé is tett egy részletet, amely szerint megalapozatlan volt a hivatali visszaélés gyanúja.

A vádiratrészlethez fűzött kommentárjában Markó emlékeztet: 2014 decembere óta sorozatban háromszor kérte az ügyvédje az eljárás megszűntetését a Bica-ügyben, de az ügyészek ezt nem tették meg, ehelyett a parlamenthez fordultak a politikus letartóztatásának jóváhagyásáért. 

"Hallgattak, kivártak, lapítottak, packáztak. Tudták, hogy ejteni kell, de nem tették. És most ki vonja őket felelősségre, hogy decemberben mégis az előzetes letartóztatásomat kérték? Ki vonja őket felelősségre, hogy leírják: bűncselekményben való részvétel az, ha nem vagy jelen egy ülésen?" -- fogalmazott bejegyzésében a képviselő.

Arra a kérdésünkre, hogy nem számít-e valamilyen jogorvoslatra, akár erkölcsi kártérítésre a DNA részéről, Markó Attila úgy reagált: "Kérdezzen meg egy ügyvédet, szembe fogja röhögni". A politikus hozzátette: ha netán a parlamentben egy honatya felveti az ügyészek felelősségrevonásának szükségességét, akkor rögtön a korrupció védelmezőjévé kiáltják ki.

"Én csak akkor fogok tudni egyáltalán barátkozni a gondolattal, hogy bízzak a román igazságszolgáltatásban, ha a Mikó épülete az egyházé lesz, abban a perben hozott ítéletet megsemmisítik, és a mostani ügyben felmentenek. Ez nem álom, nem vágy. Az ártatlanság tény" – jegyezte meg Markó.

Le akarták tartóztatni

A DNA tavaly november 21-én közölte, hogy bűnvádi eljárást indít a politikus ellen hivatali visszaélés gyanújával. Markó Attila tagja volt annak a restitúciós bizottságnak, amely 2011-ben az ügyészség szerint jóváhagyott egy olyan kárpótlást, amelynek összegét úgy állapították meg, hogy egy telek értékét a reális árához képest háromszorosára becsülték. Az ügyben többek között a szervezett bűnözés ellenes vádhatóság főügyészét, Alina Bicát is őrizetbe vették, aki akkor szintén a bizottság tagja volt.

Az ügyészség le is akarta tartóztatni a politikust ebben az ügyben. Őrizetbe vételét a parlament tavaly decemberben jóvá is hagyta, ám akkor a politikus már Magyarországon volt. A képviselőházi szavazás másnapján beidézték a DNA-hoz, ám nem jelent meg az ügyészségen. Most már az is bebizonyosodott, hogy ha akkor őrizetbe veszik, ártatlanul kerül fogdába.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?