Képviselőházi döntés: letartóztatható Markó Attila

Hozzájárult szerdán a képviselőház plénuma az RMDSZ-es Markó Attila előzetes letartóztatásához. A magyar politikus letartóztatásának engedélyezése mellett 171-en, ellene 111-en szavaztak. A demokrata liberális Cătălin Teodorescu előzetes letartóztatását kvórum hiányában nem hagyták jóvá: esetében 146-an szavaztak igennel a szükséges 147 helyett.

A két politikus az Alina Bica volt főügyész nevéhez fűződő korrupciós ügy gyanúsítottja. Előzetes letartóztatásuk jóváhagyását a törvénynek megfelelően az ügyészség kezdeményezésére az igazságügyi miniszter kérte a képviselőháztól.

Az ügyészség szerdai szavazás után a bírósághoz fordulhat a letartóztatási parancsért. A bírák dönthetnek úgy is, hogy Markó Attila szabadlábon védekezhet, de elképzelhető az is, hogy a politikus vizsgálati fogság helyett házi őrizetbe kerül. „Tény, hogy az ügyészség nyugodtan lefolytathatja az eljárást akkor is, ha Markó Attila szabadlábon marad” – magyarázta korábban lapunknak Máté András jogász, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A maszol.ro röviddel a szavazás előtt megkereste Markó Attilát, aki a hírtelevíziók szerint nincs az országban. A politikus nem kívánt nyilatkozni pontos tartózkodási helyéről, és arról sem, hogy aláveti-e magát az esetleges letartóztatási parancsnak.

Markó: megtörtek engem

A DNA november 21-én közölte, hogy bűnvádi eljárást indít a politikus ellen hivatali visszaélés gyanújával. Markó Attila tagja volt annak a restitúciós bizottságnak, amely 2011-ben az ügyészség szerint jóváhagyott egy olyan kárpótlást, amelynek összegét úgy állapították meg, hogy egy telek értékét a reális árához képest háromszorosára becsülték. Az ügyben többek között a szervezett bűnözés ellenes vádhatóság főügyészét, Alina Bicát is őrizetbe vették, aki akkor szintén a bizottság tagja volt.

Markó Attila az RMDSZ-es kollégáinak írt levélben magyarázta el az előzetes letartóztatásáról szóló képviselőházi szavazás előtt annak a korrupciós ügynek a részleteit, amelynek a gyanúsítottja. „A képviselőház engedélyezni fogja az én előzetes letartóztatásomat. (…) Csak hogy tőlem halljátok azt, amit másképp nem hallanátok” – írja a politikus.

Cikünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?