A vádak ejtését kérte a DNA-tól Markó Attila

Az ellene szóló vádak azonnali ejtését kérte egy beadványban Markó Attila a korrupcióellenes ügyészségtől (DNA). Erről a Facebook-oldalán számolt be hétfő este a Magyarországon tartózkodó RMDSZ-es politikus.

A képviselő a beadványban arra hivatkozik, hogy bizonyítottan nem volt jelen azon a bizottsági ülésen, amelyből az úgynevezett Bica-ügy kirobbant, és ezt az ügyészek is pontosan tudták kezdettől fogva. Szerinte a DNA hétfői közleménye – amely szerint ügyét a többi vádlottól elkülönítve vizsgálják – azt mutatja, hogy beadványára a vádhatóságnak válaszolniuk kell.

"Innen két irányba mozdulhat a történet: az ügyészség beismeri tévedését és ejti a vádakat; az ügyészség csakazértis vádat emel ellenem is. Szerintem ez egy újabb jogállami próbatétel - például arra, ahogy betartják az Emberi Jogok Európai Egyezményének 5. cikkelyét, abból is az (1). c pontot. Ha hinni és bízni akarok a romániai jogállamban, akkor nincs is második variáns" – írja Markó Attila.

"Nem menekülök a választóim elől"

A sepsiszentgyörgyi képviselő a választóinak is üzen. Arról biztosítja őket, hogy tisztességgel és legjobb tudása szerint el kívánja látni parlamenti megbízatását. "Számomra a sepsiszentgyörgyi emberek jelentik a prioritást. (...) Sem előlük, sem pedig mások elől nem menekülök, nem bújok el. Az igazságért mindvégig harcolni fogok!" – fogalmaz a politikus.

Ugyanakkor emlékeztett arra, hogy a romániai igazságszolgáltatás "csúfosan megbukott" a Székely Mikó Kollégium ügyében. "Nem fogom kiszolgáltatott módon hagyni, hogy bilincsben kelljen kiáltanom a jogállami elvek érvényesüléséért. Nem beszélve arról, hogy - bár nyilvánvalóan megtettem - nem az én feladatom az ártatlanság bizonyítása" – írja.

Markó ezért hasznosabbnak érzi, ha idejét annak szenteli, hogy a Székely Mikó Kollégium védelmében minden követ megmozgasson magyarországi, amerikai és más közéleti személyek, lobbicsoportok, szakmai körök és közvélemény megkeresésével. "Úgy érzem, hogy képviselői mandátumom jobban kiteljesítem így, mint a költségvetés parlamenti vitájával" – közölte Markó Attila.

Kapcsolódók

Kimaradt?