Új államfőt választ vasárnap öt évre Románia

Megkezdődött vasárnap reggel hétkor az elnökválasztás második fordulója Romániában. Este kilenckor kiderülhet, hogy Victor Ponta vagy Klaus Johannis lesz az államfő a következő öt évben. A külföldi szavazókörzeteknél már urnanyitás előtt sorok alakultak ki. A második forduló percről percre.

21.05: Két exit-poll felmérés Victor Ponta, kettő Klaus Johannis győzelmét jósolja, egy szerint pedig egyenlő eredmény ért el a két jelölt. Egy biztos, a küzdelem rendkívül szoros: RTV – CSCI: Ponta 50,72, Johannis 49,28; Digi24 – IRES: Ponta 49,1, Johannis 50,9; Realitatea TV – ARP: Ponta 50, Johannis 50; Antena 3 – Sociopol: Ponta 50,90 Johannis 49,10; TVR – CURS-Avangarde: Ponta 48,5 , Johannis 51,5.

20.30: Több, vasárnap este kiszivárgott exit-poll felmérés szerint már nem lehetetlen Klaus Johannis győzelme az elnökválasztás második fordulójában.

20.00: A BEC adatai szerint 19 órakor 58,63 százalékos volt a részétel az elnökválasztás második fordulójában. Ez az arány két százalékponttal nagyobb az öt évvel ezelőtti 19 órás részvételnél.

19.30: A Klaus Johannist támogató Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) által megrendelt exit-poll felmérés szerint délután négy órakor már nagyon szoros volt az állás: Victor Ponta csak 51 százalékkal vezetett a jobboldali jelölt 49 százalékával szemben a második választási fordulóban.

19.00: Miután világossá vált, hogy a szavazni kívánó külföldön élő román állampolgárok nem tudnak élni alkotmányos jogukkal, az államfő közleményben szólította fel a kormányt, hogy sürgősségi rendelettel hosszabbítsa meg éjfélig a szavazókörzetek nyitvatartását. 

18.30: Míg az első fordulót Victor Ponta nyerte fölényesen a phenjani román nagykövetségen, Klaus Johannis a második fordulóban fordítani tudott: csúnyán megverte ellenjelöltjét. A jobboldali jelölt már hat országban győzött.

18.00: Kilátástalannak tűnt, hogy Stuttgartban a nap hátralévő részében leadja szavazatát az a mintegy négyezer ember, aki a Fridrichsbauban berendezett szavazóhely körül kígyózó sorokban állt. Egy órakor még csak az ajtó közelében állta az a nő, aki bevallása szerint fél hétkor jött ki szavazni – jelentette helyszíni tudósítónk, aki videózott is.

https://www.youtube.com/watch?v=gy9SYhMjGtQ

17.15: Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ elnöke, Borboly Csaba 16 órakor szavazott a csíkszeredai József Attila Általános Iskolánál."Úgy szavaztam, mint minden erdélyi magyar, meggyőződésem szerint!"– mondta a politikus.

16.30: Délután négy órakor 44,09 százalékos részvételt mért a BEC. Ez az arány négy százalékponttal nagyobb, mint a 2009-es második fordulóban.

15.30: Kampánycsend megsértése miatt tettek feljelentést egy sepsiszentgyörgyi ortodox lelkész ellen, aki arra buzdította híveit, hogy szavazzanak a „román ortodox jelöltre”, mert a másik jelölt megállapodott a magyarokkal, hogy Erdélyt elszakítják Romániától.

15.05: Victor Ponta 54 százalékon, Klaus Johannis 46 százalékon állt vasárnap 14 órakor az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a jobboldali Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) által megrendelt exit-poll felmérés szerint.

14.30: Új-Zélandon és Ausztráliában már bezártak a román szavazókörzetek. Mindkét országban nagy fölénnyel nyert a jobboldal jelöltje.

14.15: Bepanaszolja Liviu Dragneát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a Nemzeti Liberális Párt (PNL), mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára szavazása után vasárnap azt nyilatkozta: "románul szavaztam egy élő, román jelöltre".

13.30:  A részvétel 27,11 százalékos volt 13 órakor a BEC nem hivatalos adatai szerint. Ez az arány már három százalékponttal nagyobb, mint a 2009-es második fordulóban. Akkor 13 órakor 24 százalékos részvételi arányt mértek.

13.15: Vasárnap 12 órakor a bécsi Román Kulturális Intézetnél berendezett szavazókörzet előtt mintegy ezer ember várt arra, hogy leadhassa a szavazatát az elnökválasztás második fordulójában – jelenti a maszol.ro helyszíni tudósítója.

12.45: Victor Ponta 61 százalékon, Klaus Johannis 39 százalékon állt vasárnap 11 órakor az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a Szociáldemokrata Párt (PSD) által megrendelt exit-poll felmérés szerint.

12.10: „Romániának holnaptól egy új fejezetet kell nyitnia, és remélem, hogy egyúttal az állam különböző hivatalai között, főként az elnöki hivatal és a kormány között egy jobb, hatékonyabb együttműködés alakul ki” – mondta Borbély László, miután leadta a szavazatát Marosvásárhelyen.

11.40: Az egy kilométert is meghaladta vasárnap a délelőtti órákban a sorok hossza az elnökválasztások második fordulójában a londoni és a torinói szavazókörzetek előtt. Az emberek botrányt emlegetnek.

11.10: Székelyföldön volt a legalacsonyabb a részvétel reggel tíz óráig az elnökválasztás második fordulójában a Központi Választási Iroda hivatalos adatai szerint.

10.30: A szavazókörzetek 99,85 százaléka adatainak összesítése szerint tíz óráig a romániaiak 8,52 százaléka adta le a szavazatát – írja több lap. Ez az arány nagyobb az öt évvel ezelőtti részvételnél. A 2009-es elnökválasztás második fordulójában tíz óráig 7,52 százalék szavazott.

10.27: Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő Nagyváradon adta le szavazatát. És nem is titkolta, hogy kire.

10.25: "Isten velünk fog tartani" – jelentette ki Victor Ponta államfőjelölt, miután a feleségével együtt leadta a szavazatát. Megfigyelhető, hogy milyen jól pászol a kormányfő nyakkendője Daciana Sârbu kosztümjéhez.

10.00: Több külföldi szavazókörzetnél még urnanyitás előtt nagy sorok alakultak ki. A romániaiak okultak az első fordulóban történtekből, és biztosak akarnak lenni abban, hogy le tudják adni a szavazatukat.

9.30: Vajon kinek mutatott be az első romániai szavazó

A november 2-án lebonyolított első forduló után két jelölt maradt versenyben: egyikük Victor Ponta jelenlegi szociáldemokrata miniszterelnök, a másik pedig Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje, Nagyszeben szász polgármestere. Kettejük közül választják meg vasárnap a tíz év után leköszönő Traian Băsescu államfő utódát. Belföldön 18 ezer 500, külföldön pedig kevesebb mint 300 szavazóhelyiséget rendeztek be. A külföldön élő román állampolgárok számát a bukaresti hatóságok több mint hárommillióra becsülik.

Cikkünk frissül

Kimaradt?