Háromszéken megsértette a kampánycsendet egy ortodox pópa

Kampánycsend megsértése miatt tettek feljelentést egy sepsiszentgyörgyi ortodox lelkész ellen, aki arra buzdította híveit, hogy szavazzanak a „román ortodox jelöltre”, mert a másik jelölt megállapodott a magyarokkal, hogy Erdélyt elszakítják Romániától.

A panaszt Mădălin Guruianu, a liberális párt sepsiszentgyörgyi elnöke fogalmazta meg Corneliu Bujoreanu nyugalmazott pópa ellen. Guruianu szerint a vasárnap délelőtti istentiszteleten több száz hívő vett részt, így több tanúval tudja bizonyítani, hogy a lelkész megsértette a kampánycsendet. Melinda Codreanu, a Kovászna mMgyei Választási Iroda elnökhelyettese szerint a panaszt vizsgálja a rendőrség.

Háromszéken egyébként zavartalanul zajlik a szavazás, de alacsony a szavazókedv. Akárcsak két héttel ezelőtt, az államelnök választások első fordulójában, vasárnap is az országos utolsók között van Kovászna megye a részvételi arányok terén.

Háromszéken 214 szavazókörzetbe mintegy 184 000 szavazati joggal rendelkező polgárt várnak az urnákhoz, és 13 óráig a szavazati joggal rendelkező polgárok mindössze 19,01%-a adta le voksát, miközben országos szinten 27,22%-os a részvétel, ami magasabb mint két héttel ezelőtt volt.

 

Kimaradt?