Tudósítónk jelenti Stuttgartból (VIDEÓ, GALÉRIA)

Kilátástalannak tűnt, hogy Stuttgartban a nap hátralévő részében leadja szavazatát az a mintegy négyezer ember, aki a Fridrichsbauban berendezett szavazóhely körül kígyózó sorokban állt. Egy órakor még csak az ajtó közelében állta az a nő, aki bevallása szerint fél hétkor jött ki szavazni – jelentette helyszíni tudósítónk.

A mintegy négyszáz méteres, két méter széles sor végét látva a szavazni érkező romániaiak már csak jöttek, körülnéztek, aztán elmentek, mondván, majd estefelé tán még visszajönnek. Többen azt fontolgatták, hova máshova lehet elmenni szavazni.

https://www.youtube.com/watch?v=gy9SYhMjGtQ

„München bizonyára még zsúfoltabb, Strassbourg 150 kilométer, de az is legalább két órás utat jelent, ott sorban állok még egy órát, éjfélkor érek haza, holnap hatkor munkába kell indulnom. Nem is tudom, mit tegyek” – mondta el tudósítónknak az egyik sorban álló férfi.

A tömeg időnként „Le Pontával!” skandálásba kezdett, majd a román himnuszt énekelték. Az már csak felüdülést jelentett a sorban állóknak, hogy egy utcai szaxofonos is odajött, aki a román himnusszal indított, majd pedig a népdalokkal folytatta – kisebb éneklő-táncoló csoport verődött köré.

A bejárati ajtóra kifüggesztett plakát szerint óránként átlagosan 160 személy tud szavazni, eszerint esti kilenc óráig a sorban állók fele sem fog urnához jutni. „Tüntetés szaga van a dolognak!” – jegyezte meg egy értelmiségi kinézetű magyar fiatal. Valami ilyesmit jelezhetett déli órákban a helyszínen tartózkodó néhány rendőr, két óra körül négy mikrobusz jelent meg, tele rohamrendőrökkel. 

Kimaradt?