Pénteken dől el az USD-RMDSZ-kormány sorsa

FRISSÍTÉS: Az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nem pénteken, hanem szombaton délelőtt 10 órától tárgyalja az ellenzék óvását – közölte szerdán az intézmény.

Pénteken tárgyalja az alkotmánybíróság a Demokrata Liberális Párt (PDL) óvását a harmadik Ponta-kabinet beiktatásával kapcsolatban. A PDL a kormány összetételét és szerkezetét jóváhagyó parlamenti határozatot támadta meg a taláros testületnél.

Az ellenzéki párt többek között azt kifogásolja, hogy a parlament egy olyan kormányról szavazott kedden, amely a programjában a már nem létező Szociál-Liberális Szövetségre (USL) hivatkozik. Szerintük kormány programja megváltozott azáltal, hogy miniszterelnök politikai megállapodást kötött az RMDSZ-szel Az alkotmánybíróság elnöke, Augustin Zegrean a sajtónak elismerte: hasonló beadvánnyal még nem szembesültek a bírák.

Ha a taláros testület elfogadja a PDL kifogásait, akkor Máté András jogász-képviselő szerint Victor Ponta miniszterelnöknek elölről kell kezdenie a kormányalakítási procedúrát. „Ám ezt nem tartom valószínűnek. Az alkotmánybírák nem bírálhatják szerintem felül a parlament szuverén döntéseit” – nyilatkozta maszol.ro-nak a politikus. Ha az alkotmánybíróság elutasítja a PDL óvását, akkor a frakcióvezető szerint az államfő köteles aláírni az új kormány minisztereinek kinevezéséről szóló elnöki rendeleteket.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?