Szerdán kiderülhet, mikor léphet hivatalába az új kormány

Szerdán ismét egyeztetni készül Victor Ponta miniszterelnök az államfővel a kedden megszavazott kormány beiktatásának felgyorsításáról. A tárcavezetők kinevezését alkotmányossági óvás és Traian Băsescu ellenkezése hátráltathatja.

Az elnök kedd esti sajtónyilatkozatában azt mondta: azonnal aláírja a miniszterek kinevezéséről szóló elnöki rendeletet, ha a kormány a parlament előtt felelősséget vállal a programjáért. Ezzel ugyanis részéről elhárulnak a kormány beiktatásának alkotmányos akadályai.

Victor Ponta kedden már tárgyalt a lehetséges megoldásokról az államfővel, ám nem jutottak dűlőre. Szerdán ismét találkoznak. Mindenesetre a miniszterelnök hajlik a Băsescu által javasolt megoldásra. A keddig parlamenti szavazás után legalábbis azt mondta: a szerdai kormányülésen módosítja a programot és felelősséget vállal érte a parlamentben.

Mint ismert, felelősségvállalás esetén az ellenzéknek három napon belül joga van bizalmatlansági indítványt benyújtani. Az államfő szerint ez nem jelenthet problémát a kormánynak, amelynek a keddi szavazáson is kényelmes, 60 százalékos támogatottsága volt.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?