Kelemen: vállalhatónak tartom a megállapodást

Vállalhatónak tartja az RMDSZ elnöke a koalíciós pártok vezetőivel hétfőn aláírt politikai megállapodást. Kelemen Hunor a maszol.ro-nak adott villáminterjúban elmondta, sikerült olyan megfogalmazásokat találni, amelyek nem adnak fogódzót az államfőnek arra, hogy az alkotmánybírósághoz fordulhasson.

Több pontból álló politikai megállapodást írt alá a koalíciós pártok vezetőivel, amely gyakorlatilag az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának feltételeit tartalmazza. Melyeket tartja a legfontosabbaknak?

A kisebbségi kérdésekkel kapcsolatosan olyan megfogalmazások kerültek be, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy kormányzati, parlamenti szinten a megszerzett jogokat megőrizzük és továbblépjünk. Ez nem lesz egyébként könnyű választási esztendőben és az alkotmánybíróságnak az alaptörvény módosításával kapcsolatos döntése után. Ám végül is ez a megállapodás azt üzeni: az aláíró felek túl tudják tenni magukat az elmúlt évek időnként valóban nem különösebben magyarbarát kijelentésein. Amúgy sem ritka, hogy amikor a román pártok velünk szövetkeznek, akkor a viszonyulásuk mondhatni európai vagy ahhoz kezd hasonlítani, amikor pedig ellenzékben vannak, akkor a hozzáállásuk megváltozik. Nekünk a román pártokhoz képest van egy óriási nagy feladatunk: az, hogy a magyar emberek érdekeit képviseljük.

Mennyire elégedett a megállapodással?

Mindig lehet sokkal többet. A mi szándékaink mindig sokkal előrébb tartanak, mint amennyi egy ilyen megállapodásba belekerül. Én ezt a megállapodást vállalhatónak tartom. Olyan paramétereket tartalmaz, amelyek között szerintem lehet előre haladni, van, amire támaszkodni. Nyilván ez egy kompromisszumos szöveg, olyan megoldás, amelyben az aláíró feleknek figyelembe kellett venniük egymás álláspontját.

Az RMDSZ hasonló, korábbi koalíciós megállapodásaitól eltérően a hétfőn aláírt dokumentumban nem szerepelnek határidők. Miért?

Láttam már olyan megállapodást, amelyben határidők voltak, és amelynek kitűzött céljai nem valósultak meg a rögzített határidőkre. És láttam olyat is, amelyben nem voltak terminusok, mégis előre vittek. Végül is minden megállapodás éppen annyit ér, amennyit be lehet belőle tartani, és ez nem a határidőktől fog. Amikor ezeket a dolgokat kitárgyaltuk, akkor határidőket azért nem javasoltunk, mert úgy gondoltuk: ha ezt a megállapodást ebben a ciklusban érvényesíteni lehet a kormányprogramon keresztül, akkor eredményesek vagyunk.

Az államfő bejelentette, megtámadni készül az alkotmánybíróságnál a kormánynak bizalmat szavazó parlamenti határozatot, mert szerinte módosult a kormány programja. Ezt is figyelembe vették a tárgyalásokon?

Nagyon körültekintően jártunk el, hogy ne adjunk erre lehetőséget Traian Băsescunak. A kormányprogramhoz nem nyúltunk hozzá, és a kormányprogramból vezetjük le mindazt, amit a politikai megállapodás tartalmaz. Egy politikai megállapodást nem lehet megtámadni az alkotmánybíróságon. Ha a politikai egyezséggel hozzáadtunk volna valamit a kormányprogramhoz, az államfőnek fogódzót jelenthetett volna.

Az államfő fenyegetése gyengített-e az RMDSZ alkupozícióin a koalíciós partnerekkel folytatott egyeztetéseken?

Nyilván, Traian Băsescunak az a szándéka, hogy az alkotmánybírósághoz forduljon, a mi mozgásterünket is behatárolta. Ezt is világosan ki kell mondani. Ám azt gondolom, hogy megtaláltuk azokat a megfogalmazásokat, amelyek a kormányprogramon belül maradnak, ezt konkretizálják, de nem adnak hozzá.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?