Ki fogják rúgni Sorin Roșca Stănescut a liberálisok

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfőn várhatóan kizárja soraiból Sorin Roșca Stănescut, az újságíróból lett politikust. Kirúgását a Mediafax szerint Crin Antonescu pártelnök javasolta szombaton, mert a szenátor hamis dokumentumok alapján támadta az államfőt.

Mint ismert, Stănescu korábban egy szenátusi felszólalásban azt állította: Sorin Ovidiu Vântu üzletember egy ciprusi off-shore cégén keresztül hétmillió dollárral finanszírozta törvénytelenül Traian Băsescu 2004-es elnökválasztási kampányát.

Az államfő közröhej tárgyává tette a liberális szenátort, miután felhívta a figyelmet arra, hogy a vádjai alátámasztására meglobogtatott iratok közönséges hamisítványok. Az ügyben a pénzmosás elleni hivatal is nyomozást indított, ám utóbb az ügyészség megerősítette Băsescu állításait: Stănescu hamis dokumentumokra hivatkozott.

„Ha az ügyészség továbbra is fenntartja, hogy Stănescu hamisítványokat használt fel bizonyítékként, magam fogom javasolni hétfőn a kizárását” – közölte Antonescu. Hozzátette, nem a PNL megítélését félti. „Egyszerűen arról van szó, hogy a párt számára elfogadhatatlan a szenátor eljárása” – jelentette ki.

Sorin Roșca Stănescu korábban már szerzett kínos perceket a PNL-nek. A kormányzó Szociál-Liberális Szövetségben kisebb botrány tört ki, mert a szenátor folyamatosan támadta a szociáldemokratákat, a liberálisok pedig nem akartak elhatárolódni tőle.

Kapcsolódók

Kimaradt?