Partiumban nem erőltetik a referendumok kiírását

Miközben Hargita, Kovászna, Maros és Szilágy megyében novemberben megvitatja a megyei tanács az RMDSZ határozattervezetét a fejlesztési régiók átalakításáról szóló népszavazásról, Bihar és Szatmár megyében egyelőre nem is tervezik a határozati javaslat napirendre tűzését az önkormányzati testületben – tudta meg a maszol.ro.

Mint ismert, a Kelemen Hunor szövetségi elnök által korábban vázolt menetrend szerint december 8-a lenne az RMDSZ által hat megyében (Partiumban és Székelyföldön) kezdeményezett népszavazás időpontja. Bihar és Szatmár megyében már szinte bizonyos, hogy nem sikerül tartani ezt az időpontot, Szilágy és Maros megyében pedig a román pártok jóindulatán múlik a határozattervezet megszavazása.

A legnagyobb eséllyel Hargita és Kovászna megyében lehet majd megtartani a kijelölt időpontban a referendumot, e két megye RMDSZ-es többségű önkormányzatában ugyanis gond nélkül sikerül majd elfogadtatni a határozattervezetet. A prefektusok azonban Székelyföldön is megakadályozhatja a népszavazás december eleji megtartását azzal, hogy megtámadják a megyei tanácsok döntését. Ez természetesen érvényes Szilágy és Maros megyére is.

Partiumban kivárnak

A népszavazás kezdeményezéséhez szükséges aláírások Bihar és Szatmár megyében is gond nélkül összegyűltek ugyan, ám ezeket még nem iktatta a két megye RMDSZ-szervezete, s természetszerűen a határozattervezet napirendre tűzését sem kérte. „Akkor tesszük meg azt a lépést, amikor bizonyosak vagyunk abban, hogy a határozati javaslatot meg is szavazza a megyei tanács, és meg lehet szervezni a referendumot” – indokolta döntésüket a maszol.ro-nak Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

A politikus tájékoztatása szerint egyelőre folytatják az aláírásgyűjtést, és egyeztetnek a román pártokkal a referendum támogatottságáról. „Az aláírások nem évülnek fel, akkor használjuk fel, amikor szükséges, és amikor a román politikai szervezeteket is meg tudjuk nyerni az ügyünkhöz” – magyarázta a parlamenti képviselő.

A biharihoz hasonlóan jár el a szatmári RMDSZ is. „Ha úgy terjesztjük be a határozattervezetet, hogy előtte nem konzultálunk a román pártokkal, akkor a megyei tanácsban biztos nem fogják megszavazni. Ezért még folyatjuk az egyeztetéseket” – mondta a maszol.ro-nak Kereskényi Gábor Szatmár megyei képviselő.

„Tudomásul vesszük, hogy van olyan megye, ahol az RMDSZ-szervezet nem iktatta még a határozattervezetet, hanem folytatja az aláírásgyűjtést és az egyeztetést a román pártokkal” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. A politikus elmondta, van ugyan egy ütemtervük a referendumok kiírására, ám ezt ajánlásszerűen fogalmazták meg, nem született testületi döntés róla. „Az ütemtervről egyetértés született a megyei RMDSZ-szervezetek között, s van olyan szervezet, amely úgy döntött, hogy meghosszabbítja a megbeszélt határidőket” – mondta Kovács Péter.

Arra a felvetésünkre, hogy ilyen körülmények között várhatóan nem tartható a december 8-i időpont a referendum megszervezésére, a politikus kijelentette: a Kelemen Hunor által korábban vázolt menetrend a székelyföldi megyékre volt modellezve. „Hargita és Kovászna megyében egy bizonyos szakaszig senki nem fogja ezt a folyamatot megállítani. Ám várhatóan Székelyföldön a prefektusok megtámadják a határozatot, így nem hiszem a referendumot sikerül majd december 8-án megtartani” – mondta a képviselő.

Jegyzői kifogások Maros és Szilágy megyében

Maros megyében az RMDSZ már iktatta az összegyűjtött aláírásokat, ám mivel a megyei önkormányzat jegyzője formai kifogásokat emelt – állítólag a támogatói ívek fejléce nem felelt meg a követelményeknek –, megyei tanácsosaik is határozati javaslatot fogalmaztak meg a népszavazás kiírásáról. A referendumtörvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a megyei tanácsosok legkevesebb egyharmada megyei szintű népszavazást kezdeményezzen.

Lokodi Edit Emőkétől, a megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnökétől megtudtuk, rendkívüli ülés összehívására kérték a tanácselnököt a határozati javaslat megvitatására. Kérésükre még nem kaptak választ, ám reményeik szerint az ülést november folyamán megtartják. Lokodi elmondta, a Maros megyei RMDSZ is reménykedik abban, hogy sikerül meggyőzni a román pártokat a határozattervezet támogatásáról.

Mint korábban megírtuk, Szilágy megyében szintén negatívan véleményezte a megyei önkormányzat jegyzője az RMDSZ polgári kezdeményezésre alapozott határozattervezetét, ám ez nem volt akadálya annak, hogy a testület napirendre tűzze a javaslatot. Az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szilágyi Róbert a maszol.ro-nak elmondta, a megyei tanács novemberi soros ülésén tárgyalja a tervezetet, addig is folytatják a konzultációt a román pártokkal javaslatuk támogatásáról.

Nem hivatalos referendum Székelyföldön?

Kovászna és Hargita megyében egyaránt november 14-én vitatja meg a megyei tanács a határozattervezetet – tudtuk meg az RMDSZ-től. Arra a kérdésünkre, mi történik, ha a prefektus megtámadja az önkormányzat döntését, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök kijelentette: a népszavazást várhatóan a kormány megbízottjának lépésétől függetlenül megtartják.

„Erről még nem született végső döntés, és egyeztetnünk kell még az RMDSZ országos vezetőségével is, de úgy tervezzük, hogy akkor is kiírjuk december 8-án a referendumot, ha a prefektus ezt jogi lépéssel megakadályozza. Igaz, hogy ez nem hivatalos népszavazás lesz, de fel kell mutatnunk az erőnket” – fogalmazott a politikus.

Borboly tájékoztatása szerint az RMDSZ-nek szándéka meggyőzni Hargita megye román ajkú lakosságát arról, hogy nekik is érdekük, ha Hargita-Kovász-Maros-régióban élnek, nem a jelenlegi, Gyulafehérvár központú, Fehér, Szeben és Brassó megyét is magában foglaló fejlesztési régióban. „Meggyőződésem, hogy a megye román lakosságának is közelebb áll a szívéhez Marosvásárhely valami távolabbi városnál” – magyarázta.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?