Összegyűlt a szükséges számú aláírás a partiumi népszavazáshoz

Az RMDSZ összegyűjtötte a szükséges aláírásokat a fejlesztési régiók átalakításáról szóló partiumi népszavazáshoz – közölte kedden Kovács Péter, a szövetség főtitkára.

Kovács elmondta: Bihar megyében 32 ezer aláírást számoltak összesen, Szatmár megyében pedig átlépték a húszezres számot. Szilágy megyében már október 14-én benyújtottak a megyei önkormányzathoz 13 500 aláírást. Az aláírók azt kezdeményezik, tartsanak megyei népszavazásokat arról, hogy a három megye közösen alkosson fejlesztési régiót, amelynek a központja Nagyvárad legyen.

A törvény szerint a megyei önkormányzatnak vitára kell bocsátania a népszavazási kezdeményezést, ha a megye választópolgárainak öt százaléka támogatta azt. Az aláírások száma mindhárom megyében meghaladta ezt a küszöböt.

A fejlesztési régió kialakításáról szóló megyei népszavazások kikényszerítésére érdekében megkezdett aláírásgyűjtés alatt Maros megyében közel 40 ezer, Hargita megyében 28 ezer, Kovászna megyében pedig 33 ezer aláírás gyűjt össze.

Kovács Péter korábban azt nyilatkozta: a partiumi megyékben - ahol az RMDSZ kisebbségben politizál - az aláírásgyűjtés előtt szóbeli megállapodás született a román pártokkal arról, hogy a megyei tanács közgyűlésén megszavazzák majd a népszavazás kiírását.

A december 8-ra tervezett megyei népszavazások kiírása érdekében szeptember 26-án indult az aláírásgyűjtés. Kovászna, Hargita és Maros megye lakosságától a népszavazáson azt kérdeznék meg: akarják-e hogy a három megye egyetlen fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal? A partiumi Bihar Szatmár és Szilágy megyében a kérdés a Nagyvárad központú régióra vonatkozna. A hatályos törvények értelmében az aláírók csupán kezdeményezik a népszavazás kiírását. A döntést a megyei tanácsoknak kell meghozniuk, amelyek el is utasíthatják a lakossági kezdeményezést.

Kapcsolódók

Kimaradt?