Máris keresztbe tesznek az RMDSZ referendumának?

Negatívan véleményezte Szilágy Megye Tanácsának jegyzője és az önkormányzat jogi osztálya az RMDSZ határozattervezetét a fejlesztési régiók átalakításáról szóló partiumi népszavazásról.

A testület jogászai arra hivatkoznak, hogy a referendumtörvény szerint megyei szintű népszavazást csak a megyei tanács elnöke, illetve az önkormányzati képviselők egyharmada kezdeményezhet, a polgárok nem. A jegyző, Cosmin Vlaicu azt is kifogásolja, hogy a népszavazás támogató aláírások összegyűjtése előtt a Szilágy megyei RMDSZ-szervezet nem kérvényezte a megyei tanácstól az ehhez szükséges formanyomtatványokat. Ezt a véleményezés szerint a 2001/215-ös közigazgatási törvény írja elő.

A megyei tanács jogi osztálya az RMDSZ által már október 14-én iktatott aláírásokat is megbogarászta, és megállapította: a referendum kiírását kézjegyükkel támogató személyek közül 11-nek nem Szilágy megyében van az állandó lakhelye. Ezzel együtt a véleményezés szerint nincs akadálya annak, hogy az RMDSZ határozat-tervezetének megvitatását napirendre tűzze a megyei önkormányzat.

A Szilágy megyei RMDSZ elnöke, Seres Dénes a maszol.ro-nak elmondta: a jegyző negatív véleményezése – mivel nem kötelező érvényű – nem akadályozza meg a határozattervezet megvitatását, ám megnehezíti elfogadtatását. A parlamenti képviselő szerint a referendumtörvény hiányossága teszi lehetővé, hogy az RMDSZ kezdeményezése jogilag támadható legyen.

„Mi a 215-ös törvény alapján kértük a határozattervezet iktatását. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a polgárok legkevesebb öt százaléka kezdeményezzen népszavazást, ám a referendumtörvény ezt a lehetőséget nem tartalmazza. A 215-ös egy kerettörvény, a népszavazásokra a referendumtörvény előírásai érvényesek” – magyarázta Seres. Hozzátette, a hiányosság kiküszöbölése érdekében jövő héten máris módosító indítványt készül benyújtani a parlamentben.

Az aláírásoknál észlelt rendellenességek kapcsán kijelentette: ezek "apró formai hibák", nem jelentenek jogi akadályokat. Arra a kérdésünkre, tud-e arról, hogy esetleg más megyei önkormányzatok is hasonló okból már negatívan véleményezték az RMDSZ-határozattervezetét, a képviselő nemmel válaszol. "Szilágy megyében véleményezték tudtommal a leghamarabb az aláírásokal támogatott tervezetünket" – tette hozzá.

"Tudtuk, hogy lesznek akadályok"

Kovács Péternek, az RMDSZ főtitkárának sincs tudomása arról, hogy a többi megyében – Bihar, Szilágy, Kovászna, Hargita, Maros – is negatívan véleményezték volna a megyei önkormányzatok jegyzői a referendumról szóló határozattervezetet.

„Arra mi fel voltunk készülve, hogy az állami hatóságok akadályokat görgetnek kezdeményezésünk elé. Magunk is hangoztattuk korábban: fennáll annak a veszélye, hogy a prefektusok megtámadják a referendum kiírásáról szóló tanácsi határozatot. Most úgy látszik, Szilágy megyében az a döntés született, hogy még a prefektusig sem hagyják eljutni a népszavazási kezdeményezésünket” – jelentette ki a maszol.ro-nak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?