Markó Attila: folytatódik a kálvária

„Folytatódik a kálvária” – kommentálta Markó Attila a legfelsőbb bíróságnak a Mikó-perben csütörtökre várt ítélethozatalának elhalasztását.

A perben alapfokon három év börtönre ítélt képviselő Facebook-bejegyzésében azt írta: jogerős döntést vártak. „Mindannyian az mondtuk, én magam is azt kiáltottam: legyen vége!” – fogalmazott. Hozzátette: nem érdekük halasztani az ítélethozatalt, azt szeretnék, hogy az ügy mihamarabb véget érjen, és kiderüljön az igazság.

Az RMDSZ képviselője szerint ezt már nem lehet normális pernek nevezni, „ez már egy terrorharc az idegeinkkel”. Mint írja: a döntés ellenére az ügyet követő figyelem nem változik, ezt sem az egyház, sem a magyar közösség, de a nagyvilág sem engedi. „Ezért köszönöm Kató Béla püspök úrnak, Incze Zsolt esperes úrnak az imára hívó felszólítást. Az imát nem vehetik el tőlünk. És köszönöm az amerikai és magyar diplomáciának, hogy ma is jelen voltak a tárgyaláson. Biztonságot ad a tudat, hogy ezután is ott lesznek” – olvasható a jelenleg Strasbourgban tartózkodó Markó Attila bejegyzésében.

A Mikó-ügyben az ügyvédek tájékoztatása szerint a legfelsőbb bíróság hivatalból azt vizsgálja meg, hogy a hatáskörébe tartozik-e a per tárgyalása. Eugen Iordăchescu, Markó Attila és Marosán Tamás ügyvédje szerint az ügyet várhatóan visszautalják a ploieşti-i táblabíróságra, arra hivatkozva, hogy tárgyalása nem a legfelsőbb bíróság illetékességébe tartozik.

A Mikó-perben 2012 júniusában a buzăui törvényszék Markó Attilát, az RMDSZ jelenlegi képviselőjét, a restitúciós bizottság korábbi vezetőjét és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, Silviu Climét, a román igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett szabadságvesztésre

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?