Várhatóan visszautalják a Mikó-pert a ploieşti-i táblabíróságra

Nem hozott ítéletet a Mikó-perben csütörtökön a legfelsőbb bíróság. Az ügyet várhatóan visszautalják a ploieşti-i táblabíróságra, arra hivatkozva, hogy tárgyalása nem a legfelsőbb bíróság illetékességébe tartozik – tudta meg a maszol.ro Markó Attila és Marosán Tamás ügyvédjétől.

Eugen Iordăchescu elmondta: a legfelsőbb bíróság hivatalból azt vizsgálja meg csütörtökön, hogy a hatáskörébe tartozik-e a per tágyalása. Az eddigi gyakorlat szerint nem tárgyalják olyan képviselők és szenátorok ügyét, akik a perükben alapofokon született ítélet után jutottak parlamenti mandátumhoz. Ez történt Markó Attila esetében is. "Ilyen esetekben a per arra a bíróságra kerül, amelyen folytatódott volna, ha a vádlott nem szerez parlamenti mandátumot" – magyarázta lapunknak az ügyvéd. Ez a bíróság a Mikó-perben a ploieşti-i táblabíróság.

A Mikó-perben 2012 júniusában a buzăui törvényszék Markó Attilát, az RMDSZ jelenlegi képviselőjét, a restitúciós bizottság korábbi vezetőjét és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, Silviu Climét, a román igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett szabadságvesztésre.

A vádlottak óvtak, és a per átkerült a ploieşti-i táblabíróságra. Időközben azonban Markó Attilát 2012 decemberében képviselővé választották, ezért ügyvédei kérték, hogy a pert helyezzék át a legfelsőbb bíróságra, mert a törvény szerint a honatyák ellen indított pereket csak a legfelsőbb bíróság tárgyalhatja. Ezt a kérést a ploieşti-i táblabíróság idén januárban tudomásul vette, és a pert Bukarestbe utalta.

Eugen Iordăchescu a Sláger Rádiónak is nyilatkozott a csütörtöki az ítélet elmaradásának háteréről. Elmondta, a bírák arra a precedensre hivatkoztak, hogy májusban a „román focisták átigazolásának” pereként elhíresült ügyben is hasonlóan döntöttek. Akkor az adócsalással, sikkasztással és korrupcióval vádolt nyolc futballvezető perét a legfelsőbb bíróság visszautalta a bukaresti táblabíróságnak, arra hivatkozva, hogy George Neţoiu, a Dinamo korábbi részvényesére már a per kezdete után szerzett mandátumot, tehát az ügy nem tartozik a legfelsőbb bíróság hatáskörébe. Az ügyvéd úgy tudja, a bírák leghamarabb pénteken hozzák nyilvánosságra döntésüket. 

Iordăchescu tájékoztatása szerint a legfelsőbb bíróságnak hivatalosan meg kell indokolnia döntését, majd átküldi a dossziét a ploieşti-i táblabíróságra, az tűzi majd ki a következő tárgyalás időpontját. Ez legkorábban jövő év elején lehet, szögezte le az ügyvéd.

Mint megírtuk, Markó Attilát Strasbourgban érték a per fejleményei. A bukaresti tárgyaláson nem vett részt Marosán Tamás sem, aki Magyarországon várja az ítélethozatalt.

Kapcsolódók

Kimaradt?