Mikó-per: Strasbourgban várja az ítéletet Markó Attila

Mégsem vesz részt a Mikór-per utolsó, csütörtöki tárgyalásán a bukaresti legfelsőbb bíróságon az első fokon három év szabadságvesztésre ítélt Markó Attila. A politikus a maszol.ro-nak sms-üzenetben megerősítette: Strasbourgban várja meg az ítéletet.

Szerdán az RMDSZ politikusa lapunknak azt nyilatkozta, hogy részt vesz a tárgyaláson. Értésünkre adta azt is, hogy élni kíván az utolsó szó jogával. Elmondta, a legfelsőbb bíróság várhatóan csütörtökön délután, de legkésőbb péntek reggel hozza nyilvánosságra ítéletét a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának ügyében.

Megerősítette azt is, hogy a per másik magyar nemzetiségű vádlottja, Marosán Tamás külföldön, Magyarországon várja meg az ítéletet. A református egyház volt jogtanácsosa külföldre távozásáról már korábban értesítette ügyvédei révén a legfelsőbb bíróságot.

Részt vesz viszont a per csütörtöki tárgyalásán az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének két munkatársa, akikkel hétfőn konzultált Markó Attila. Az amerikai diplomaták hivatalos átiratban értesítették a bíróságot, hogy ott lesznek a teremben, így adva tudtukra, hogy figyelemmel kísérik az ügyet.

A maszol.ro információi szerint az amerikai külügyminisztérium sem közömbös a téma iránt, a Romániáért felelős tisztségviselő a napokban több telefonhívást és háttérdokumentumot kapott annak érdekében, hogy az igazságtalanul elítélt Markó Attila és Marosán Tamás ügyét kísérje kiemelt figyelemmel.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?