Elutasítja a két ház elnöke az államfő bírálatát a karanténtörvény elfogadásának késése miatt

Elutasította kedden a parlament két házának elnöke, Robert Cazanciuc (szenátus) és Marcel Ciolacu (képviselőház) Klaus Iohannis államfő bírálatát a karanténtörvény elfogadásával kapcsolatban.

Robert Cazanciuc elfogadhatatlannak nevezte, hogy az elnök a parlamentre próbálja hárítani a felelősséget a kormány „sületlenségei” miatt. „Teljesen elfogadhatatlan, hogy Iohannis a parlamentet vádolja a pozitív esetek számának növekedése miatt. Nem fogadjuk el, hogy megleckéztessen, nem fogadjuk el a zsarolást. Iohannis most kiállt, hogy megvédje a kormány sületlenségeit. Védelmébe veszi a visszaélésszerű szabadságmegvonást, védi a javak visszaélésszerű elkobzását a pandémia miatt, védi az orvosokra kiszabható kényszermunkát. Ezt nem fogadjuk el. Nem lehet a pandémiára hivatkozva kiirtani a demokráciát" – szögezte le a szociáldemokrata (PSD-s) politikus.

Cazanciuc szerint az egyetlen politikus, aki tagadta a vírus létét az maga Iohannis, aki márciusban, amikor még előre hozott választásokat akart kiprovokálni, azt állította, hogy a koronavírus „egyszerű hűlést" okoz. A felsőház elnöke úgy értékelte, hogy a kormány minden kérését megszavazta a parlament, a mindenről lekéső kabinet azonban mégsem volt képes ellenőrzés alatt tartani a járványt. Cazanciuc szerint legutóbb sem kellett volna megvárni a karanténra vonatkozó törvénytervezet benyújtásával az alkotmánybíróság indoklását.

Párttársa, Marcel Ciolacu, aki egyben a PSD ügyvivő elnöke, úgy fogalmazott: Klaus Iohannis támogatja a románok jogainak és szabadságainak megsértését, és „zsarolja a parlamentet" azért, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a kormány „saját ostobaságai miatt teljesen elvesztette az ellenőrzést a koronavírus-járvány fölött".

„Kizárólag az Orban kormány hibája, hogy miniszteri rendelettel megsértette az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. Ez olyan válsághoz vezetett, amelyben a fertőzött betegek elhagyják a kórházat. Felháborító és cinikus, hogy az államfő az Orban-kabinet oktalanságai miatt a parlamenttel vitetné el a balhét!" – írta keddi Facebook-bejegyzésében Ciolacu.

Az alsóház elnöke szintén felemlegette, hogy Iohannis márciusban „ahelyett, hogy a járványra koncentrált volna, előre hozott választásokat akart", és „egyszerű hűlésnek” nevezte a SarsCov-2 által kiváltott betegséget. Ciolacu szerint „kizárólag Iohannis kormányának” a felelőssége, hogy az ország a mai „katasztrofális helyzetbe” jutott. „Hagyják abba a bűnbakkeresést” – írta Marcel Ciolacu.

Korábban László Attila, az RMDSZ szenátora is azt mondta ennek kapcsán, hogy „ilyen dilettáns kormányt” még nem látott, és nem a parlamentet kellene okolni, hanem a kormánynak kellene gondja legyen arra, hogy „milyen minőségű” jogszabály-tervezeteket „enged át”.

Klaus Iohannis azt nyilatkozta kedden, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) „halogatja” a karanténtörvény elfogadását, pedig erre a törvényre „sürgősen" szükség van, miután egy alkotmánybírósági döntés nyomán nem kötelezhetők elkülönítésre a tünetmentes fertőzöttek, vagy a fertőzésgyanús személyek. A törvény jelenleg a döntő házként szavazó szenátus jogi bizottságában vesztegel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?