Iohannis bírálta PSD-t a karanténtörvény elfogadásának késleltetése miatt

Állampolgárok tucatjainak vagy akár százainak az életével játszik a Szociáldemokrata Párt (PSD) a járványhelyzetben és biológiai veszély esetére kidolgozott jogszabály, az úgynevezett karantén-kötelezettség törvénytervezete elfogadásának késleltetésével – jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden kora délutáni beszédében.

A nemzeti liberális párti (PNL) kormány által kidolgozott törvénytervezetet – változtatásokkal ugyan, de – elfogadta még a múlt héten a képviselőház, de a döntő kamaraként szavazó szenátusban elakadt a tervezett vitája a jelentéstevő jogi bizottságban. A szövetségeseivel együtt parlamenti többséget alkotó PSD szenátusi elnöke, Robert Cazanciuc révén kérte a hétvégén a vita elhalasztását az európai gyakorlat áttanulmányozás miatt, de hétfőn is felfüggesztették a tárgyalásokat, és csak kedd délután folytatták, mert várták, hogy többek között Nelu Tătaru egészségügyi miniszter is részt vegyen a megbeszéléseken.

A karanténtörvény felhatalmazná az országos vészhelyzeti bizottságot, hogy elrendelje a karantént a koronavírus-járvány sújtotta országokból érkezők, vagy a fertőzöttekkel kontaktusba került személyek számára, és jogalapot teremtene a fertőzöttek – kórházban vagy akár otthonukban történő – elkülönítésére. A jogszabály elfogadására azért van szükség, mert az alkotmánybíróság kimondta, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, ezért hatályon kívül helyezték az egészségügyi miniszter rendeleteit, amelyek alapján korábban kórházban tartották a koronavírus-fertőzötteket, és karanténba küldték a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkezett embereket.

„Megdöbbentő számomra, ahogyan a PSD viselkedik a parlamentben most, amikor egy nagyon fontos törvényről, a karanténytörvényről van szó, amelyet sürgősségi eljárással kellett volna a parlamentnek megvitatnia. A PSD halogatja a tervezet vitáját” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában.

Sunt siderat de felul în care PSD, în mod cinic, tergiversează în Parlament adoptarea legii privind carantinarea...

Közzétette: Klaus Iohannis – 2020. július 14., kedd

 

Hangsúlyozta, a törvényre sürgősen szükség van, és felszólította a törvényhozókat, hogy mielőbb járjanak a végére a tervezet vitájának. „Ellenkező esetben erkölcsileg felelősek lesznek több tucat, vagy akár több száz román haláláért” – szögezte le Iohannis, aki szerint a PSD a törvény elfogadásának a késleltetésével megfosztja a kormányt egy nagyon fontos eszköztől, amelyre a járvány felszámolásához feltétlenül szükség van, ez pedig elfogadhatatlan.

Az elnök véleménye szerint a karantént és az elkülönítést szabályozó törvénytervezet vitáján a PSD hamis érvekkel állt elő, például azzal, hogy a kormánynak hamarabb kellett volna kidolgoznia ezt a tervezetet, pedig a kabinet nem tehetett addig semmit, ameddig az alkotmánybíróság nem jelentette be az indoklást. A PSD azt is felveti, hogy a tervezet előkészítése nem megfelelő. A parlamenti vitának éppen az az értelme, hogy megtalálják a jogszabályok legmegfelelőbb alakját – mutatott rá Iohannis.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy a COVID-19-világjárvány az elmúlt évszázad „legsúlyosabb” egészségügyi válságát idézte elő, és nem érti, hogyan állíthatják, hihetik azt egyesek, hogy ez egy könnyű betegség, vagy, mindenféle összeesküvés-elméletekre hallgatva, egyenesen tagadják a létezését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?