Letette az esküt az Orban-kormány az elnöki hivatalban (percről percre)


-A A+A szükséges 233 helyett 240 támogató voksot kapott a kormányalakításra felkért Ludovic Orban által javasolt nemzeti liberális párti (PNL) kormány a parlament két házának hétfői együttes ülésén. Az új miniszterelnök és kabinetje hétfő este tetette az esküt a Cotroceni-palotában. Az új kormány mandátuma a jövő évi parlamenti választásokig tart. Az eseményeket percről perce követjük.

HIRDETÉS
15:53
A honatyák elkezdték a szavazást

Elkezdődött a szavazás.

15:47
A PSD a jelenlét ellenőrzését kéri, de hiába

A PSD frakciói azt kérték, hogy az ülésvezető ellenőrizze a jelenlétet, mert gyanújuk szerint az ülés határozatképtelen. A kérésüket elutasították. A liberálisok emlékeztettek arra, hogy a névsorolvasás az ülés elején megörtént, és házszabályellenes ezt megismételni.

15:35
Ismét Orbané a szó

Ludovic Orban zárja a felszólalok sorát, ezt követi a szavazás. Kelemen Hunornak azt üzente: „Önök ma egy felelős kormányt szavaznak meg, amely tisztelni fogja a parlamentári demokráciát, és nem kerüli meg a törvényhozás legfontosabb fórumát.” Az oktatásról és az infrastrukturális beruházásokról azt mondta, hogy „mindent megtesznek” a költségvetési támogatás emeléséért, még ha nem is lehet egy év alatt a GDP 6, illetve 4 szalékára növelni ezeket. „Ami a magyar kisebbség iránti tiszteletet illeti, ezt már többször kinyilvánítottuk, miként valamennyi nemzeti kisebbséghez tartozó polgár iránt” – állította Orban.

15:31
Az ALDE és a PMP a stabilitásra szavaz

Varujan Voșganian, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviseletében s azt mondta, hogy megszavazzák az Orban-kormányt, mert az ország érdeke a politikai instabilitás megszüntetését kívánja.

15:28
A kisebbségek megszavazzák az új kormányt

A nem magyar kisebbségek képviselőinek parlamenti frakcióvezetője, Varujan Pambuccian velős hozzászólásában közölte: a 18 képviselőből 17-en vannak jelen, és mindannyian megszavazzák az Orban-kormányt.

15:23

„Ha tisztelni fogja a magyarokat, mi is megadjuk a tiszteletet” – üzente Ludovic Orbannak Kelemen Hunor, megjegyezve azt is, hogy az előterjesztett kormánynévsorban vannak olyan nevek, akiknek nem lenne ott keresnivalójuk. Ennek ellenére reményét fejezte ki, hogy Orban nem játssza el a jobb-közép kormányzás hosszú távú esélyét végezetül azt mondta, hogy az RMDSZ megszavazza a kormányt.

15:20

Nem várunk csodákat az új kormánytól, de azt elvárjuk, hogy az állampolgárok iránti tisztelettel és felelősséggel irányítsák az országot ebben az átmeneti időszakban – mondta az RMDSZ elnöke. Az RMDSZ elvárása az Orban-kormánytól többek között a jövő évi költségvetés megalkotása, a bruttó nemzeti termék 6 százalékának biztosítása a tanügy számára, az infrastrukturális beruházások elvégzése.

15:19
Kelemen Hunor következik

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök veszi át a szót.

15:18
Az USR a kormányon tartja a szemét

Dan Barna szerint parlamenti támogatást nyújtanak majd az új PNL-kormánynak, de nem hunynak szemet az esetleges visszaélések és kilengések felett.

15:13
Dan Barna: az USR megszavazza a kormányt

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megszavazza a PNL-kormány beiktatását – erősítette meg beszédében Dan Barna, a párt elnöke és államfőjelöltje. Felrótta a leváltott PSD-kormánynak, hogy nem fejezték be az ígért autópályákat, egyetlen regionális közkórházat sem adtak át, ellenben meghurcolták a közadakozással gyerekkórházat építő civileket, és az ún. miniamnesztiával 20 köztörvényes bűnözőt engedtek szabadon.

15:08
Gorghiu megadatta magának a szót

Mivel a PSD és a Pro Románia tagjainak többsége sincs jelen, szokatlanul csendesen zajlik az ülés, a beszédeket nem törik meg a román törvényhozásra jellemző beszólások, bekiabálások, füttyszók. Az ülésvezető Alina Gorghiu szenátor megkérte az ülésvezetésben segítő kollégákat, hogy adják meg neki a szót...

15:06
Nem lesznek sürgősségi rendeletek és törvények a parlament megkerülése nélkül

Az új kormány nem fogs sürgősségi rendeleteket hozni a közigazgatás és az igazságszolgáltatás terén, miként a parlament megkerülésével, kormányzati felelősségvállalással sem fog törvényeket hozni – ígérte Ludovic Orban. „A kormány nem egy párté vagy egy parlamenti többségét, hanem az embereké” – tette hozzá.

15:04
„Katasztrófát hagyott maga után a PSD”

Az egészségügy, a környezetvédelem és a közlekedési infrastruktúra helyzetét katasztrofálisnak nevezte Ludovic Orban, aki szerint ez a PSD öröksége.

14:52
Több pénzt a tanügynek

„Nem tehetünk csodát egy év alatt, de megpróbálunk nagyobb költségvetési támogatást biztosítani a tanügynek, a helyi önkormányzatokkal közösen fejleszteni a tanügyet, és újból megteremteni a 15 évvel ezelőtt tönkretett és presztízsét vesztett szakmunkásképzést, mert hozzáértő mesteremberekre és nem munkanélküli diplomásokra van szükség” – hangoztatta Ludovic Orban.

14:47
Törölnék az üzemanyagok pótlólagos jövedéki adóját

Ludovic Orban közlése szerint az üzemanyagok árára kivetett 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adó káros hatással volt a gazdaságra, ezért az új kormány el fogja törölni.
EZT OLVASTA MÁR?

X