Nem tett feljelentést az őt náci karlendítés közben ábrázoló fotó közlése miatt az EMNP elnöke

Korábban jogi lépéseket helyezett kilátásba Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, amiért illetéktelen felhasználók egy olyan fotót jelentettek meg az EMNP Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalán, amelyen többedmagával náci karlendítés közben pózol, de végül elállt a feljelentéstől. Ettől függetlenül továbbra is manipulációnak tartja a kép megjelentetését.

A kompromittáló fénykép az EMNP szeptember 21-i, marosvásárhelyi kongresszusa után jelent meg a Facebookon (azóta eltávolították), azt követően, hogy a küldöttek elsöprő többséggel megerősítették tisztségében az EMNP elnökének az év eleji tisztújításon még csak egy szavazatnyi többséggel megválasztott Csomortányi Istvánt. A felvételen az ifjúkori Csomortányi és több társa látható (a többiek arca letakarva), amint a hírhedt karlendítéssel pózolnak, illetve egyikük egy baseballütőt emel a magasba.

Utóbb kiderült, a fotó egy sorozatnak a része, amelyet a hi5.com nevű közösségi oldalról mentettek le, az egyik felhasználó profiljáról. Ez a felhasználó egyébként nem más, mint Barta Béla, aki értesüléseink szerint jelenleg is a politikus közvetlen munkatársa.

Az EMNP-elnök akkor a Maszolnak tagadta a kép valódiságát, manipulációnak nevezte, és azt mondta, hogy soha nem ragadtatta magát ilyesmire. Jogi lépéseket is kilátásba helyezett, ezért érdeklődtünk tőle, hogy végül tett-e feljelentést valaki vagy valakik ellen. Azt felelte, hogy „azt tanácsolták neki”, nem érdemes, mert nem hiteles a forrás.

„A hi5 működése teljesen ellenőrizhetetlen, tehát nem tekinthető hiteles forrásnak, ezért ezzel nincs mit foglalkozni” – mondta. Közbevetésünkre, hogy szerinte a Facebook-oldalt is illetéktelenek használták, a következőket válaszolta: „Jelenleg is zajlik a hivatalos levelezés a Facebookkal, hogy ki és hogyan férhetett hozzá a néppárt Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalához, ugyanis nem a néppártos kollégák voltak azok, akik az oldalt akkor használták. Most sincs egyébként a kolozsvári kollégáknak felhasználói jogosultságuk, tehát ez az állapot még nem szűnt meg. Ezért még mindig levelezünk, hogy kiderítsük, mi történhetett és mikor kapjuk vissza végre a teljes jogosultságot az oldalhoz.”

Kérdésünkre, miszerint továbbra is fenntartja-e, hogy a fotó manipuláció, Csomortányi István így reagált: „Nem tudom, hogy milyen sorozatból volt kivéve, sokféle fotót láttam keringeni a sajtóban, azt gyanítom, hogy ezek fiatalkori fotók voltak, összeválogatva, de én az egészet úgy, ahogy van, manipulációnak tartom, és azt gondolom, hogy nem volt véletlen az időzítése sem. Többet, mint korábban, ezzel kapcsolatban nem tudok mondani.”

Kerestük Toró T. Tibor ügyvezető elnököt, hogy megkérdezzük, a párt elnöksége kiáll-e Csomortányi István mellett. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A kép megjelenése után Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és szóvivője a közéletből való távozásra szólította fel Csomortányit és a vele egy elvet valló párttársait, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pedig a múlt csütörtöki nagyváradi Szájkarate című vitaesten úgy fogalmazott, hogy a náci karlendítés „bárhol a világon lemondással jár, és nem a tények elferdítésével”. Hétfőn a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) közleményben szólította fel bocsánatkérésre és lemondása Csomortányi István a képen látható gesztus miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?