FRISSÍTÉS - Cáfolja az EMNP elnöke a náci karlendítést, pedig bizonyíték van rá

Náci karlendítéssel pózol többedmagával az Erdélyi Magyar Néppárt frissen újraválasztott elnöke, Csomortányi István azon a fotón, amelyet az EMNP Kolozs megyei szervezete tett közzé vasárnap a Facebook-oldalán. FRISSÍTÉS: A pártelnök a Maszolnak azt nyilatkozta: a fotó hamisítvány, a Facebook-oldalukat pedig feltörték. Bizonyíték van arra, hogy kijelentésének első része valótlanság.

Az EMNP Kolozs megyei Facebook-oldalára kiposztolt képen látható fiatalok egyike egy baseball ütőt tart a magasba. Az arcok ki vannak takarva, csak Csomortányit lehet felismerni. A fotót a pártelnöknek a szombati küldöttgyűlésen mondott beszédéből kiragadott idézet kíséri: „Az elmúlt hat hónapban elvégzett munka eredménye, hogy mára már egy egységes és tettre kész Néppárt áll a közelgő önkormányzati választások előtt."

A Kolozs megyei EMNP ügyvezető elnöke, Fancsali Ernő elmondta, a fényképet tudomása szerint a megyei szervezet korábbi vezetője, Soós Sándor posztolta ki. Ő az a politikus, aki alulmaradt Csomortányi Istvánnal szemben a májusi tisztújító küldöttgyűlésen, majd kilépett az EMNP-ből, és szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta a bíróságon az új elnök megválasztásáról szóló határozatot.

„Soós Sándor kilépett ugyan az EMNP-ből, de megtartotta a Kolozs megyei szervezet Facebook-oldalának adminisztrátori jogait. Ezt a képet ő posztolta, és csak ő tudja kitörölni” – jelentette ki Fancsali. Kérdésünkre, hogy az EMNP elhatárolódik-e a náci karlendítős fotótól, az ügyvezető alelnök kijelentette, nem áll módjában a megyei szervezet nevében nyilatkozni, és a megyei elnökhöz irányított. Mihály Ágnest egyelőre nem tudtuk elérni.

„Nem hekkeltem meg semmit” – jelentette ki a Maszolnak Soós Sándor arra a vádra, hogy az EMNP Kolozs megyei szervezetének tudta nélkül, a Facebook-oldal adminisztrátoraként posztolta ki ezt a fotót. Hangsúlyozta, hogy kilépett az EMNP-ből, és nem foglalkoztatja a Kolozs megyei szervezet sorsa sem. „Mindenestre szomorú, hogy ilyesmi megjelenik a Facebook-oldalukon” – jelentette ki Soós.

FRISSÍTÉS: Csomortányi István a Maszolnak elmondta, ismeretlenek feltörhették az EMNP Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalát, más magyarázatot nem találnak a történtekre. Megjegyezte, hogy volt már erre precedens az elmúlt években. Kérdésünkre kijelentette: meggyőződése, hogy nem Soós Sándor posztolta ki a fotót. "Soós Sándort én régóta ismerem. Sok mindenre képes, de ilyet ő nem tenne" - jelentette ki a politikus.

Az EMNP elnöke a fényképről kijelentette, hogy hamisítvány, mert ő soha nem pózolt náci karlendítéssel. Ezt cáfolja azonban egy fotósorozat, amit egy hozzászóló linkelt be a megyei szervezet Facebook-oldaláról időközben eltávolított poszthoz. Ezek a fényképek vélhetően egy kiránduláson készültek abban a korszakban, amikor Csomortányi István még az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezeténél tevékenykedett. Az EMNP elnöke több fiatal társaságában látható, az egyik fotón árpádsávos zászlót feszítenek ki, egy másikon baseball ütővel és náci karlendítéssel is pózolnak.

Csomortányi István egyébként vasárnap este közleményben is cáfolta a náci karlendítést. "Ismeretlenek szervezetünk sikeres marosvásárhelyi kongresszusának másnapjára időzítve Kolozs megyei közösségi oldalunkon jogosulatlanul, egyértelműen látható módon manipulált fotót tettek közzé. Az elkövető – vagy elkövetők – világos szándéka, hogy személyemnek elfogadhatatlan helyzetben való bemutatásával, a szélsőségesség jól ismert balliberális rágalmazási technikájának felhasználásával, teljes szervezetünket hozza hátrányos helyzetbe" - olvasható az állásfoglalásában.

Kapcsolódók

Kimaradt?