EMNP-botrány: Hegedüs Csilla szerint Csomortányi Istvánnak távoznia kell a közéletből

Haladéktalanul le kell mondania az Erdélyi Magyar Néppárt elnöki tisztségéről Csomortányi Istvánnak, és a közéletből is távoznia kell a vele hasonló elveket valló párttársával együtt – jelentette ki Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke, egyben szóvivője annak kapcsán, hogy vasárnap a közösségi oldalra került egy régebbi fotó, amelyen Csomortányi náci karlendítés közben látható.

Mint beszámoltunk róla, az EMNP szombati tisztújító-megerősítő kongresszusának másnapján jelent meg a néppárt Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalán egy kép, amelyen Csomortányi István – jóval fiatalabb korában – többedmagával náci karlendítés közben pózol, egyikük pedig egy baseball ütőt emel a magasba.

Csomortányi azt mondta a Maszolnak, hogy a fotó hamisítvány, sosem tett ilyet, és lejárató kampányt, provokációt vélt felfedezni az ügy mögött. Azonban az időközben eltávolított bejegyzéshez egy hozzászóló beírt egy internetes elérhetőséget egy képsorozatról, amin a társaság tagjai láthatók egy kirándulás közben, és félreérthetetlenül „gyakorolják” a hírhedt náci karlendítést.

 

Az ilyesminek viszont nincs helye az erdélyi közéletben – fogalmazott Hegedüs Csilla az RMDSZ közleményében és saját Facebook-oldalán.

„Nem pusztán önmagára és a politikai szervezetére, hanem a teljes erdélyi magyarságra hoz szégyent az, aki neonáci karlendítésre ragadtatja magát, de az is, aki ezt a cselekedetet relativizálni, mentegetni vagy eltussolni akarja – írja a politikus. – Vannak ügyek, amelyek esetében nincs helye taktikának, politikai megfontolásnak. Egy mozdulat, amelyben milliók pusztulása – köztük 600 ezer magyar halála – maradt kitörülhetetlenül benne, bizonyosan ilyen ügy. Közügy, morális ügy. Csomortányi István nem kompromittálhatja az erdélyi magyar közösséget: haladéktalanul le kell mondania az EMNP elnöki tisztéről és – az összes, hasonló elveket valló párttársával együtt – távoznia kell a közéletből.”

Kapcsolódók

Kimaradt?