Viola Gábor lesz az új Ványa bácsi

Gyász vegyült a Kolozsvári Állami Magyar Színház 220. évadjának ünnepélyes búcsúztatásába: a társulat egyperces néma csenddel adózott Lohinszky Loránd marosvásárhelyi színművész emlékének, valamint a montenegrói buszbaleset áldozatainak. A színművész délután 3-kor kezdődő temetése miatt sokan nem is tudtak megjelenni a sétatéri színház emeleti előcsarnokában tartott összejövetelen, amelyet eredetileg ünneplésnek szántak: a Ványa bácsi című, Andrei Şerban rendezte produkció ugyanis századik teltházas előadását érte meg.

„Nagyon fontos eredménynek tartom ezt, mert egy vidéki színházban, a kolozsvári színház történetében is elég ritka, hogy egy előadás megérje a századikat. Ráadásul nem egy olcsó, szórakoztató műfajjal, nem is népszínművel vagy szélesebb közönségízlést kielégítő produkcióval történt ez, hanem egy Csehov-darabbal, a drámairodalom egyik remekével. Ez húsz éve fordult elő utoljára, amikor A kopasz énekesnő 170 előadást ért meg. Azt hiszem, ez egy jó jel: egy rendkívüli előadás rendkívüli érdeklődésnek örvend. Igaz, hogy stúdió-előadás, de attól számítva, hogy felkerül a honlapunkra a következő kéthavi műsor, öt-tíz percen belül már elfogytak a Ványa bácsira a jegyek, és még mindig sokan jelezték, hogy nem sikerült megnézniük a darabot” – mondta Tompa Gábor, az intézmény igazgatója.     

A századik előadással egy korszak lezárult: a Ványa bácsit alakító Hatházi András ugyanis egészségi okokból többet nem vállalja a szerepet. A darab többi szereplője tehát búcsúzott a Hatházi-Ványától, akinek alakja valószínűleg a kolozsvári magyar színház egyik emblémája lesz még sokáig. „Ahogy a csillár leereszkedik az András feje fölé a zárójelenetben, azt hiszem, én ezzel a képpel az emlékeimben fogok meghalni” – mondta Tompa. Az egyik szereposztásban Jelenát alakító Györgyjakab Enikő hasonló meghatottsággal köszönte meg Hatházinak, hogy együtt dolgozhatott vele a produkcióban.

A Ványa bácsi azonban nem a múlté, habár Hatházi távozásával természetesen egy korszak véglegesen lezárul. A címszerepet a felújításban Viola Gábor alakítja majd. A Leonce és Lénában Valerio szerepéért UNITER-díjat kiérdemlő színész négy éve a kolozsvári társulat tagja.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?