Gyász: három percre megállt az élet Romániában

Victor Ponta kormányfő és több miniszter jelenlétében szerdán reggel katonai ceremónia keretében félárbocra engedték a román zászlót a bukaresti Trikolór téren. A nemzeti gyásznapon pontban délben három percre megállt az élet az országban: Románia a montenegrói buszbaleset halálos áldozataira emlékezett.

Szerdán az állami és önkormányzati intézményeken, határátkelőkön, kikötőkön, pályaudvarokon és hajókon is félárbocra eresztik a román zászlót, a közszolgálati média pedig a gyásznaphoz igazítja műsorát. Az erre a napra tervezett kulturális és sportrendezvényeket elhalasztották. A június 26-i gyásznap egybeesik a Román Zászló Napjával.

Romániában ez az első alkalom, hogy gyásznapot hirdetnek közúti balesetben elhunytak emlékére. Az országot korábban már megrázta két, több halálos áldozatot követelő szerencsétlenség, ám egyik esetében sem hirdettek nemzeti gyásznapot.

Az egyik ilyen tragédia az 1995. március 31-én bekövetkezett légi baleset volt: lezuhant Bukaresttől húsz kilométerre, Baloteşti térségében egy Airbus A310-es utasszállító repülőgép, a szerencsétlenségben hatvanan vesztették életüket.  

Az eddigi legsúlyosabb közúti baleset 2004. Május 24-én történt Romániában. Akkor a Buzău megyei Mihăileşti-en felrobbant egy nyerges vontató, amely húsz tonna ammónium-nitrátot szállított. A szerencsétlenségben 18 személy vesztette életét, 13-an megsebesültek. A robbanás helyén egy 6,6 méter mély és 21 méter átmérőjű kráter keletkezett az úttestben.

Romániában az utóbbi 15 évben ötször hirdettek nemzeti gyásznapot: 2010. április 18-án, a szmolenkszi repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak emlékére, 2007. augusztus 3-án, Teoctist pátriárka temetése napján, 2005-ben, II. János Pál pápa temetése napján, 2004 márciusában, a spanyolországi terrorista merényletek román áldozatainak emlékére és 2001 szeptemberében, az Egyesült Államokat megrázó terrortámadás áldozatainak emlékére.

Kapcsolódók

Kimaradt?