Szász István Szilárd: Felkavaró tornádó

Azt álmodtam éjjel, hogy egy tornádó egy teljes tömbházat próbál magával ragadni – nem lenne ebben semmi különleges, ha nem a közelmúlt valódi történései váltották volna ki. Tucatnyi házról tépte le a tetőt és egy zarándokokat szállító autóbuszt is felborított egy héttel ezelőtt az a tornádó, amelyik Călărași megyében söpört végig. Hétfő délután pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat Ialomița és Călărași megyére adott ki tornádóra figyelmeztető, azonnali előrejelzést.

A Romániában egyébként meglehetősen ritka meteorológiai jelenség az említett területeken már az elmúlt években is okozott váratlan meglepetéseket. Két évvel ezelőtt egy Ialomiţa megyei községet forgatott fel egy forgószél, ami két perc alatt több mint száz fát döntött ki, és több mint ezer négyzetméter melegházat tett tönkre. Tizenhét évvel ezelőtt pedig ugyanebben a községben egy másik forgószél megölt három embert, 14-et megsebesített, 33 házat teljes egészében tönkretett, miközben 395-öt részben megrongált. Öt éve egy hírtelevízió stábja filmezett tornádót Ialomiţa megyében.

Meteorológusok szerint Románia domborzata nem teszi lehetővé, hogy az Egyesült Államokban gyakran észlelt, pusztító erejű széltölcsér alakuljon ki nálunk, a múlt héten lencsevégre kapott Călărași-i tornádó viszont a híradások szerint a kontinens ezen részének talán valaha mért legerősebb forgószele volt. A hatóságok az eset miatt döntöttek úgy, hogy a szélsőséges meteorológiai jelenségekről ezentúl értesítik a lakosságot a RO-Alert riasztórendszeren keresztül.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője múlt héten azt mondta, hogy május 6-áig kell megvalósítani az előrejelző rendszer üzembe helyezését ezzel a célzattal, amihez az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU), az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) és a DSU közreműködésére van szükség. A hétfőn kiadott riasztás esetében Arafat beszámolója szerint a RO-Alert riasztórendszert már aktiválták és az üzeneteket eljuttatták az érintett lakosságnak. A Călărași Megye Tanácsának Facebook-oldalán közzétett, a Cuza Vodă nevű település közelében készült fényképek szerint az időjósok nem tévedtek: valóban végigsöpört egy forgószél a megyén. A Călărași megyei készenléti felügyelőség (ISU) hétfő esti közlése szerint a forgószél nem okozott károkat.

Bár egyesek tudni vélik, hogy a HAARP ionoszféra-kutató létesítményt használják arra, hogy Romániában kísérletezzenek az időjárás befolyásolásával, aminek az említett tornádók (is) az eredményei, de szerintem a „hétköznapi” környezetünkre és éghajlatunkra gyakorolt hatásunk is éppen elég ahhoz, hogy hazavágjuk a Föld klímáját. Nem kellenek összeesküvések oda, ahol a tudomány is elég lesújtó állásponton van…

Metaforaként is jól működne a tornádó képe a romániai politikai történések lényegi megragadására, elég, ha csak a kormányváltások tomboló dinamikájára gondolunk. De nem akarok most rosszmájú lenni. Kivételesen külső szemlélőként úgy tűnik, hogy itt hatékony intézkedés történt: volt egy megdöbbentő balesettel párosuló természeti csapás (a buszt felborító tornádó), aminek hatására egy héten belül végigvitték az intézményeken, hogy ezután szükség esetén figyelmeztetni lehessen a lakosságot. Ahogy laikusként látom a dolgot: megígérték, megcsinálták.

Jó lenne, ha az ország így működne: felmérik a helyzetet (persze ha lehet, még katasztrófa előtt), kidolgoznak egy hatékony akciótervet, majd megvalósítják (de nem olyan tempóban, ahogy az autópályákat építik). De azt hiszem ez egy másik álom.

Kimaradt?