Szász István Szilárd: OMG – Vészesen forrósodik a helyzet

„Úristen”, ezt jelenti az internetes folklórban meghonosodott OMG rövidítés, ami az angol „Oh My God” kezdőbetűiből áll össze. Azonban az OMG a NASA amerikai űrkutatási hivatal egyik mozaikszava is egyben: az Oceans Melting Greenland klímaváltozással foglalkozó projektjük során azt vizsgálják, hogy a Grönlandot borító jégtakaró olvadására milyen hatással van az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger melegedése. A kutatási eredmények a többi klímaváltozással kapcsolatos friss eredményekkel összhangban a legfájdalmasabb, némaságával ordító „úristen!” segélykiáltást préselik ki az emberből.

Az OMG jelenleg a legnagyobb szabású klímakutató projekt a világon a maga 30 milliárd dolláros költségvetésével. Arra keresik a választ, hogy milyen gyorsan olvadnak a föld jégmezői, hogy minél pontosabb előrejelzéseket tehessenek az óceánok és tengerek vízszintjének a várható növekedésére. Az eddigi adatokból a kutatók kiszámolták, hogy 0,8 milliméterrel emelkedik évente a világ óceánjainak a vízszintje a grönlandi jégolvadás miatt. Ez az emelkedés az Erdélyi-medencéből nézve nevetségesnek tűnhet, de fontos figyelembe venni, hogy ezek az eredmények jól hasznosíthatók az Antarktiszra vonatkoztatva is, ahol nagyságrendekkel nagyobb a jégmennyiség.

Egy hónapja jelent meg az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentése, ami a párizsi klímaegyezmény megvalósításának legfontosabb tudományos útmutatója a kormányok számára. A klímaegyezmény szerint a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokon belül kellene tartsuk, de már most 1 fokos szintnél járunk. Az IPCC jelentése szerint, ha a jelenlegi trendek maradnak, a globális hőmérséklet emelkedése 2030 és 2052 között eléri az 1,5 fokos emelkedést. Ha az évszázad végéig a felmelegedés mértéke meghaladná a 2 fokot, 2100-ra 10 centivel nőne a tengerszint, ami közvetlenül tízmillió ember életét veszélyeztetné, közvetve pedig több tízmillió emberét. Eltűnne a korallzátonyok 99 százaléka, a növények természetes élőhelyeinek nagyjából a felét kipusztíthatja a hőség, a sarki jég olvadása visszafordíthatatlanná válna, a gabonafélék beporzásáért felelős rovarok eltűnhetnek. Az emberek tömegesen halnának meg az extrém időjárás és a hőhullámok miatt… A jelentés komolyságát bizonyítja, hogy 91 szerző és szaklektor dolgozott a jelentésen (összesen 133 közreműködő személy), amihez több mint 6000 tanulmányt néztek át, 500 szakértő fűzött hozzá kommentárt az első változathoz és további 570 szakértő a javított kiadáshoz.

Október végén jelent meg a Nature-ben az a tanulmány, ami szerint a világóceánok évente 60 százalékkal több hőenergiát tárolnak el, mint amennyit a klímaváltozás kutatói eddig feltételeztek. Az IPCC amúgy is apokaliptikus hangvételű jelentése még nem számolt ezzel az óceáni hatással. A friss tanulmány szerint a sarki jég még gyorsabban és nagyobb mértékben olvadhat, drasztikusabban megemelve a világtengerek szintjét. Tovább fokozza az üvegházhatást, hogy a melegedő óceánok további szén-dioxiddal terhelhetik meg a légkört.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy még a klímaszkeptikus Trump is, aki korábban kínai kamunak nevezte a globális felmelegedést, amivel az amerikai ipart akarják versenyképtelenné tenni, és aki az Egyesült Államokat ki akarja léptetni a párizsi klímaegyezményből, azt mondta nem sokkal az IPCC jelentése után, hogy „nem tagadom a klímaváltozást”. Szerencsére olyan tanulmányok is napvilágot láttak, amelyek szerint a következő évtizedekben 3-17 százalékkal zsugorodhatnak az árpamezők. Ez pedig magával hozhatja a sör árának drasztikus emelkedését. Azt pedig senki nem akarhatja. Én nagyon remélem, hogy a sör hosszú távon megmenti az emberiséget a globális felmelegedéstől. Mert ha a dráguló sör rémképe sem készteti jobb belátásra az embereket, akkor nem tudom, miben reménykedhetünk.

Kimaradt?