Megbüntették a székelyföldi lányokat diszkrimináló temesvári kórházat

A Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbírságolta azt a temesvári kórházat, amelyben hiányos román nyelvtudása miatt diszkrimináció áldozata lett három kézdivásárhelyi kosárlabdázó lány.

Mint arról beszámoltunk, idén februárban a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es lány kosárlabda csapata Temesváron játszott, az országos bajnokság elődöntő szakaszában. A sportesemény helyszínén derült ki, hogy néhány játékosnak nincs sportorvosi láttamozása, ezt helyben kellett pótolni.

A kosárlabdások edzője szerint a vizsgálatot végző sportorvosnő megalázta tanítványát, azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul. Amikor a gyermek kijött a rendelőből, edzője észrevette, hogy az orvos a kórlap hátoldalára azt írta: „az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal”. Később a sportorvos is megjegyezte, illene tudni románul. Az edző szerint a megalázások a szállodában is folytatódtak, ahol szintén számon kérték, miért nem beszélnek folyékonyan románul a játékosok.

A sajtónyilvánosságot kapott esemény áldozatai a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálathoz fordultak. A jogvédő szervezet a szülők beleegyezésével az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál tett feljelentést, és a nemzetközi fórumokat is tájékoztatták. Ennek nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy hátrányos megkülönböztetés történt a temesvári Pius Brînzeu Megyei Sürgősségi Kórházban a három kézdivásárhelyi sportoló esetében.

Az orvosnő korábban tagadta, hogy diszkriminálta volna a lányokat. Elmondta, nem volt semmiféle incidens, egyedül amiatt volt gond, hogy a lányok nem értették az összes, általuk románul feltett kérdést. Hozzátette, a sportolóknak normális esetben egy harminc pontból álló, többek között a páciensek és családtagjaik kórtörténetét firtató kérdőívet kellett volna kitölteniük, ám erre az idő rövidsége miatt nem volt lehetőség, mivel a kosarasoknak egy órán belül mérkőzésük volt. Tisztázta, a küldőpapír hátoldalára  azt írta: „olyan gyermek, aki nem beszél románul, nem lehet információt beszerezni róla‟.

A diszkriminációellenes tanács 2000 lejre bírságolta az egészségügyi intézményt, az ügyben érintett doktornőt figyelmeztetésben részesítette, és a kórházat felszólította, hogy léptessék életbe a 2003. évi 43. törvény 6. és 8. cikkelyét. Ennek értelmében „a páciensnek joga van tudni az egészségügyi állapotával kapcsolatos információkat, a vizsgálat eredményét, valamint az esettel járó potenciális veszélyeket és kockázatokat. Ugyanakkor a fent említett információkat tisztelettudóan kell a pácienssel közölni, a lehető legközérthetőbben, és abban az esetben, ha a beteg nem beszéli a román nyelvet, annak anyanyelvén kell ezt megtenni, vagy egy olyan nyelven, amit az illető ért”.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője, Benkő Erika kedden kifejtette: bár a büntetést nagyon kis összegnek tartja az elszenvedett diszkriminációhoz képest, mégis üdvözli a döntést, amely kimondja, hogy hátrányos megkülönböztetés történt a sportoló lányok esetében. „A továbbiakban is hasonlóan fogunk eljárni minden, a magyar közösség tagjait ért nyelvi vagy etnikai diszkrimináció esetében”, mondta Benkő Erika.

Kapcsolódók

Kimaradt?