Nem alázta meg a székelyföldi kislányokat – állítja a temesvári orvos

Nem alázta meg hiányos román nyelvtudásuk miatt a három székelyföldi kosaras diáklányt - állítja a temesvári orvos. Livia Popescut a Krónika szólaltatta meg.

Mint már arról korábban beszámoltunk, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es korosztályú leány kosárlabdacsapatának edzője, Farkas Alpár beszámolója szerint a román nyelv nem megfelelő ismerete miatt a kórház orvosai megalázták őket, várakoztatták, többször felrótták a gyermekeknek, hogy nem beszélik a nyelvet. A csapat február elején Temesváron játszott az országos bajnokság elődöntőjében. Néhány játékosnak a helyszínen kellett pótolni a játékoskönyvéből hiányzó, sportorvos által láttamozott jóváhagyást. Ezt a temesvári megyei kórház sportolókra szakosodott járóbeteg-rendelőjéből kellett beszerezniük.

A kórházban Livia Popescu orvoshoz irányították őket. A kislányokat több orvos is kivizsgálta. Farkas Alpár szerint többször is elhangzott, hogy illene tudniuk románul. Livia Popescu a küldőpapír hátoldalán írt üzenetében utalt is arra, hogy gond van a kislányok nyelvtudásával. "Amikor megpillantottam az üzenetet, tanácstalanná váltam. Nem tudtam eldönteni, kit hogyan kérjek ezért számon" - idézte fel a történteket az edző.

A dilemmát az okozta, hogy Farkas Alpár szerint nem egyértelmű a szöveg, nem tiszta, mi áll az üzenetben. "Ha azt olvassuk, hogy cu formații, akkor ez elég súlyos, ugyanis a szöveg azt jelenti, hogy az a gyerek, aki nem beszél románul, az ne utazzon a csapattal. Viszont ha azt olvassuk, hogy informații, akkor azt jelenti, hogy a doktornő nem tudott információt kapni a gyermektől, mert az nem beszéli a nyelvet" - részletezte.

„Ha olyan lennék, mint amilyennek az edző úr beállít, visszautasítottam volna a lányok kivizsgálását. De szó sem volt ilyesmiről‟ – reagált a Krónikának a temesvári Pius Brînzeu megyei sürgősségi kórház orvosa. Elmondta, nem volt semmiféle incidens, egyedül amiatt volt gond, hogy a lányok nem értették az összes, általuk románul feltett kérdést. Hozzátette, a sportolóknak normális esetben egy harminc pontból álló, többek között a páciensek és családtagjaik kórtörténetét firtató kérdőívet kellett volna kitölteniük, ám erre az idő rövidsége miatt nem volt lehetőség, mivel a kosarasoknak egy órán belül mérkőzésük volt. Tisztázta, a küldőpapír hátoldalára  azt írta: „olyan gyermek, aki nem beszél románul, nem lehet információt beszerezni róla‟.

Livia Popescu állítja, egyik kislányt sem alázta meg. „Egyikük jobban értett románul, a többi kevésbé, de végül is elboldogultunk. Nem értem, mi lehetett a probléma, mit állít az edző. Kizárólag a kórtörténetükről érdeklődtünk, nem is érdekelt bennünket, mennyire tudnak vagy nem tudnak románul. Nem akartuk, hogy elveszítsék a mérkőzést amiatt, hogy hiányos a csapat, ezért annak ellenére igyekeztünk megvizsgálni őket, hogy semmit nem tudtunk róluk‟ – magyarázta.

Az edző beszámolója szerint végül a három helyett csak egyetlen, rövid ideig szóló jóváhagyást kaptak. Az orvosnő emlékeztetett, hogy a jóváhagyás nem az ő, hanem egy sportorvos hatáskörébe tartozik.

Az ügyről bővebben itt olvashat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?