FRISSÍTVE: Pénzt kér januártól a háziorvosa? Iratkozzon más orvoshoz – javasolja a biztosító

FRISSÍTVE: Ha egy háziorvos nem akarja meghosszabbítani a jelenlegi keretszerződést az egészségbiztosítási pénztárral, és januártól pénzt kér a szolgáltatásaiért, a beteg vagy fizet, vagy átiratkozik egy másik orvoshoz, amelyik szerződést hosszabbított – jelentette ki lapunknak a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója. FRISSÍTÉS: Kormányhatározattal három hónappal meghosszabbítják a családorvosokkal kötött keretszerződést. 

Duda Tihamért azért kerestük meg, mert a Háziorvosok Országos Társasága és a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége szerda este egy közös közleményben bejelentette: januártól már nem ingyenes a háziorvosi ellátás, mert egy új keretszerződés híján már nem tudják elszámolni a szolgáltatásaikat az egészségbiztosítónál.

A háziorvosok és a megyei egészségbiztosító pénztárak közötti szerződés az év végén jár le. A háziorvosok nehezményezik, hogy a miniszterelnökkel folytatott tárgyalásaik nem vezettek eredményre, a jövő évi költségvetés tervezetében alig növelte a kormány a szolgáltatásaik elszámolására szánt pénzkeretet. A közleményben értésre adták: ilyen körülmények között nem kívánják aláírni a jelenlegi keretszerződés meghosszabbításáról szóló kiegészítő iratot.

Amíg nincs 2018-as költségvetés, nem tehetnek semmit

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója elmondta, hogy az intézménynek is meg van kötve: amíg nem lesz érvényes a 2018-as országos költségvetés, addig nem tudnak új keretszerződést aláírni a háziorvosokkal.

Duda Tihamér tájékoztatása szerint a biztosítónak egyetlen lehetősége van: a jelenleg érvényes keretszerződésekben foglaltak alapján – egy kiegészítő irattal – meghosszabbíthatják a háziorvosokkal kötött megállapodást. Mint mondta, az éves rendelkezésre álló pénzkeret 1/12-re részére kötnék meg első lépésben a szerződést.

„Hasonló helyzet már a korábbi években is fennállt, akkor is ugyanígy kötöttük meg a szerződéseket addig, amíg jóvá nem hagyták az éves költségvetést. Ezután ültünk le tárgyalni a háziorvosokkal, hogy az új keretszerződést aláírjuk. Akkor is voltak olyan szolgáltatók, mintegy 10 százaléknyian, akik nem voltak hajlandóak a meghosszabbított szerződést aláírni” – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

Duda Tihamér hozzáfűzte, azoknak a betegek, akiknek a háziorvosa nem írja alá a szerződést, a szolgáltatása pedig ezzel fizetőssé válik, jogukban áll más családorvost választani, olyant, akinek érvényes megállapodása van a biztosítási pénztárral. Az intézmény ugyanis utólag nem fizeti vissza a betegnek a szolgáltatás árát, még akkor sem, ha a háziorvosa időközben az új keretszerződést aláírta.

A háziorvosok szerint igazságtalanul bánnak velük

A Háziorvosok Hargita Megyei Szövetségének elnöke, Dr. Soós Szabó Klára portálunknak azt nyilatkozta, megítélésük szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellehetetlenítette a házioorvosi alaphálózatot.

„Jelen pillanatban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetéséből mindössze 5,8 százalékot szánnak az alapszolgáltatásokra. Annak idején, amikor a biztosítási rendszer beindult, a rendelkezésre álló pénzösszeg 8,83 százaléka volt az alaphálózaté. Ezt az arányt fokozatosan csökkentették, most 5,8 százaléknál tartunk. Ez is jelzésértékű, hogy készakarva sorvasztják az alapszolgáltatások hálózatát” – jelentette ki a megyei családorvosi szövetség elnöke.

Hozzátette, hogy az Európai Unió más országaiban ez a részarány 10 és 17 százalék között mozog, ráadásul a Világbank már évekkel ezelőtt azt az ajánlást fogalmazta meg Románia számára, hogy legalább 9 százalékot juttassanak a háziorvosi alapellátási rendszernek.

Az érintettek szerint szakmai kompetenciájukat alaptalanul nyirbálják meg azzal, hogy rengeteg adminisztratív feladat is rájuk hárul. Dr. Soós Szabó Klára megjegyezte, hogy a háziorvosok szempontjából az is visszás, hogy az alapszolgáltatások fenntartására mintegy két százalékkal több állami finanszírozást kapnak, mint a megyei biztosító pénztárak a saját működésükre, holott Románia szerte 11 500 háziorvos, legalább ugyanennyi asszisztens része a rendszernek, miközben a biztosítási pénztárak hálózatának hozzávetőleg 3500 alkalmazottja van. 

FRISSÍTÉS: Kormányhatározattal három hónappal meghosszabbítják a családorvosokkal kötött keretszerződést - mondta a Maszolnak a Hargita megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója péntek reggel. Duda Tihamér hozzátette, a határozatot ma, azaz pénteken fogadja el a kormány. Elmondta, ez akkor is érvényben marad, ha közben elfogadják a jövő évi költségvetést, amelyben az egészségügyi miniszter már többet szán az alapellátásra, mivel az idő rövidsége miatt már nem lehet január elsejétől új keretszerződést kötni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) csütörtök esti közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a háziorvosokat tömörítő egyes szervezetek arra buzdítják tagjaikat, ne írják alá a szolgáltatásaik elszámolásáról szóló keretszerződések meghosszabbítását. A CNAS közleményében felhívja a figyelmet, hogy az orvosoknak a páciensek érdekeit kellene szem előtt tartaniuk, bejelentésükkel "nyomást gyakorolnak" a tárgyalások során, ez pedig "indokolatlan nyugtalanságot" kelt az ország lakosságában.

Az egészségbiztosító közleménye rámutat, többször tárgyaltak már a háziorvosok képviselőivel, és az egyeztetések nyomán számos módosítást eszközöltek a 2018-as évre vonatkozó keretszerződésben. Ugyanakkor a CNAS költségvetésében, amelyről jelenleg a parlamentben vitáznak, az idei évhez képest jövőre 17 százalékkal emelik az elszámolható szolgáltatásokra szánt keretet. A közlemény szerint a háziorvosok bevételei is átlagban ilyen arányban nőnek majd, elérve összesen a kétmilliárd lejt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?