Rossz hír: januártól fizetnünk kell a háziorvosunknak

Januártól már nem ingyenes a háziorvosi ellátás, mert az egészségbiztosító nem hosszabbította meg a szolgáltatásaik elszámolásáról szóló szerződéseket.

A rossz hírt a Háziorvosok Országos Társasága és a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége jelentette be szerda este egy közös közleményben. E szerint az ellátásért csak abban az esetben nem kell fizetni, ha a háziorvos hajlandó ingyen dolgozni, mert pénzt már nem kap a biztosítótól a munkájáért.

Ennek oka, hogy év végén lejár a háziorvosok és a megyei egészségbiztosító pénztárak közötti szerződés a szolgáltatásaik elszámolásáról, és ezt nem hosszabbították meg. A közlemény szerint a biztosítót, a kormányt és a parlamentet nem érdekli a mintegy 25 ezer romániai háziorvos sorsa.

A háziorvosok szerint ennek bizonyítéka, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében alig növelte a kormány a szolgáltatásaik elszámolására szánt pénzkeretet. Ez jelenleg az egészégbiztosítási alap 5,77 százaléka. Jövőre az arány a kért 10 százalék helyett csak 5,8 százalékra növekszik.

FRISSÍTÉS: Ha egy háziorvos nem akarja meghosszabbítani a jelenlegi keretszerződést az egészségbiztosítási pénztárral, és januártól pénzt kér a szolgáltatásaiért, a beteg vagy fizet, vagy átiratkozik egy másik orvoshoz, amelyik szerződést hosszabbított – jelentette ki portálunknak a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?