Székelyudvarhelyi Kaufland-botrány: feljelentették a „Milicistát” az ügyészségen

Büntetőfeljelentést tett az ügyészségen a Neuer Weg Egyesület a „Milicista” fedőnevű román videoblogger, Marian Eugen Ion ellen, aki idén augusztusban, a székelyudvarhelyi Kaufland grillezőjénél készített, lejárató szándékú felvételén azt állította: a magyar elárusító megtagadta a kiszolgálását, mert románul kért miccset.

A civil szervezet hétfőn közölte: feljelentést tettek Radu Banciu televíziós újságíró, a B1 TV, a cancan.ro bulvárportál, a „Nea Nicu” fedőnevű Facebook-felhasználó és további két riporter ellen is. Neuer Weg mindannyiukat közösség elleni uszítással és gyűlöletkeltéssel vádolja.

„Meggyőződésünk szerint ennek a rendkívül súlyos esetnek a kivizsgálása (…) a hatóságok pártatlanságának, illetve a román társadalom érettségének a fokmérője lehet a 2018-as centenáriumi évben” – írta közleményében a civil szervezet.

A Neuer Weg leszögezi: nem bosszúvágyból fordultak az ügyészséghez, hanem az etnikai együttélés valós problémáinak megoldásához szeretnének törvényes eszközökkel hozzájárulni. „Hisszük, hogy ezeket a problémákat mesterségesen tartja fent a valódi párhuzamos állam, azaz a mély állam, amelynek ideológiai gyökerei a múlt századi szélsőbaloldali és szélsőjobboldali diktatúrákba nyúlnak vissza” – véli a civil szervezet.

Mint ismert, az Országos Diszkriminációellenes Tanács már korábban megállapította: a székelyudvarhelyi Kaufland grillezőjénél készített videó hamis, illetve hiányos információkat terjesztett, és etnikai gyűlöletet szított. 

Kapcsolódók

Kimaradt?