Megdöbbentő részletek derültek ki a Kaufland-botrány hátteréről

Románul és érthetően tudtára adta a székelyudvarhelyi Kaufland alkalmazottja az amúgy magyarul is tudó kolozsvári provokálójának, hogy nem szolgálhatja ki, mert csak később nyitnak. Felkerült a YouTube-ra az üzlet térfigyelő kameráinak felvétele, amely bizonyítja, hogy a román videoblogger csak lejáratni akarta a lányt.

A székelyudvarhelyi Kaufland igazgatóját is megszólaltatta Lucian Mândruță televíziós újságíró annak az etnikai gyűlöletet szító filmnek az ügyében, amelyben egy kolozsvári videoblogger azzal vádolja az áruházlánc alkalmazottját, hogy megtagadta a kiszolgálását, mert románul kért miccset. A diszkriminációellenes tanács már megállapította, hogy a videó készítőjét nem diszkriminálták és átverte a közvéleményt, de Adrian Rădulescu üzletvezető új adalékokkal is szolgált.

Az igazgató amúgy egy magyarul keveset tudó brassói román ember, aki júniusban került Székelyudvarhelyre, de már három éve vezető beosztásban dolgozik Hargita megyei kereskedelmi egységeknél. Lucian Mândruțának elmondta, a kolozsvári férfi egyértelműen azért jelent meg a parkolóban lévő grillezőjénél, hogy botrányt gerjesszen.

Ezt az állítását az üzletvezető a térfigyelő kamerák felvételeire, illetve a videoblogger által provokált alkalmazott beszámolójára alapozza. Kiderült például, hogy a lány érthető módon, románul tudatta a férfivel, amikor először megjelent a grillezőnél, hogy nem szolgálhatja ki, mert nem nyitnak.

A videoblogger ekkor távozott, de néhány perc múlva visszatért, és evőeszközöket kért. Utána ismét távozott, majd harmadszor is visszatért a nyitás előtt (ez látható a térfigyelő kamerák felvételein). A harmadik alkalommal már arra kérte a lányt MAGYARUL: magyarázza el neki, hogy a grillező miért csak 10-kor nyit, hiszen az üzlet már 8-kor fogadja a vásárlókat. „Az alkalmazott elmondása szerint a férfi akcentus nélkül, jó magyarsággal beszélt” – mesélte Adrian Rădulescu.

A lány ekkor másodszor is felhívta a figyelmét, ismét románul, hogy csak 10-kor nyitnak. Ám a férfi insziszitált, és kért egy adag miccset. „Az alkalmazott azt gondolta akkor, hogy megpróbál eleget tenni a kérésének. Elvette a tízlejest, a pénztárgéphez lépett, de a rendszer még nem működött. Ekkor elkomorodott, és visszaadta a pénzt. De nem káromkodott. Csak annyit mondott magyarul a pultnál álldogálóknak, hogy ő kiszolgálná, de le fogják tolni a felettesei” – tájékoztatott az üzletvezető.

A videoblogger ekkor bement az üzletbe, és megkereste az igazgatót. „Együtt mentünk a grillezőhöz. Amikor meglátott, remegni kezdett. (…) Odahívtam a felettesét is. Amikor a felettese is megjelent, kiment a grillezőből, és sírni kezdett. Utólag elmondta, azért, mert attól tartott, hogy elveszíti az állását” – idézte fel Rădulescu. Az üzletvezető szerint ekkor a pultnál álldogálók védelmükbe vették a lányt, és elkezdődött az "örökös román-magyar etnikai rivalizálás", ami veszekedésbe torkolott.

"A veszekedés után a férfi mondta, hogy elmegy, mert eleget látott. És távozott is” – idézte fel a történteket Rădulescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?