Csak úgy röpködnek a büntetőfeljelentések a Kolozsvár melletti mérgező tó miatt

Büntetőfeljelentést tesz a környezetvédelmi őrség a Kolozs megyei tanács ellen, amiért nem számolta fel a Kolozsvártól nem messze fekvő szeméttelep mellett kialakult mérgező tavat - jelentette be a környezetvédelmi hatóság pénteken. A megyei tanácsot közel 150 ezer lejre büntették, amiért nem tartotta be a környezetvédelmi előírásokat.

Mint arról már beszámoltunk, július 22-én egy talajcsuszamlás miatt a több hektáron fekvő pataréti szeméttelep egy része eltorlaszolta a közeli patakot. A hetven éve gyűlő hulladékból az egészségre és a környezetre igen veszélyes csurgalék szivárog ki a tóba, a talajba és a patakmederbe.  A patak a Szamosba ömlik. A Kolozs megyei prefektúra többször is meghúzta a vészharangot, hogy katasztrófához is vezethet egy kiadós, hosszan tartó esőzés, ha nem oldja meg a Kolozs megyei tanács a Zăpodie pataknál összegyűlt igen szennyező tó megsemmisítését. A mérgező tó múlt szerdán már ekkora méreteket öltött:

Megkeresésünkre Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke elmondta, ő maga is kilátogatott a helyszínre és miután meggyőződött, hogy a helyzet tarthatatlan, több céghez is segítségért fordultak. „Még ma (hétfőn, szerk. megj.) találkozunk egy osztrák céggel, amelynek bérelhető mobil-szennyvíztisztítója van. Remélem, minél gyorsabban meg tudjuk oldani a helyzetet. A nagy vízhozamot meg kell tisztítani, hiszen jönnek az esős idők és baj lehet” - mondta Vákár.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azzal a csurgalékkal, amely a szeméttelep többi részéből szivárog a talajba, Vákár István elmondta, a szeméttelep lezárásával megbízott cég jelenleg is dolgozik a helyszínen, a szerződésben viszont az szerepel, hogy a projekt utolsó mozzanata a csurgalékot megtisztító berendezés felszerelése. A szerződés szerint a pataréti szeméttelep végleges lezárására jövő évben kerül sor.

Miért nem lépett eddig a megyei tanács?

A környezetvédelmi őrség tájékoztatása szerint a talajcsuszamlás után pontosan meghatározták, mit kell tennie a paratéri szeméttelepért felelős megyei tanácsnak, hogy megsemmisítésre kerüljön a mérgező szennyvízhozam, a hatóság viszont nem mozdított semmit. Éppen ezért a környezetvédelmi őrség büntetőfeljelentéssel fenyegette meg a megyei tanácsot, amiért nem tartja be a környezetvédelmi jogszabályokat, és amiért felelőtlenül kezeli a szeméttelepet.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tett a megyei tanács eddig konkrét lépéseket, Vákár István elmondta, leginkább a nehézkes és komplikált törvénykezés miatt nem történt hatékonyabb fellépés. „A megyei tanács nem kötelezheti például a lezárással megbízott céget, hogy azonnal vásárolja meg a tisztító berendezést. Rettenetesen hosszú a procedúra, határidőket, lépéseket kell betartani. Gondoljunk csak bele, független céget kell felkérni a kárfelmérésre, annak megállapítására, hogy kinek a felelőssége a kár elhárítása. Egy csomó hivatalos lépés van, amelyek késleltetik a gyors beavatkozást” - mondta.

Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke ennél sokkal keményebben fogalmazott. Szerinte mindent megtettek, hogy a problémát megoldják, éppen ezért felháborító a környezetvédelmi őrség fenyegetőzése. Tájékoztatása szerint azonnal eleget tettek azoknak a felkéréseknek, amelyeket a prefektúra sürgősségi rendelete előírt, a nem sürgős intézkedéseken pedig, amelyeknek gyakorlatba ültetési határideje október 2., jelenleg is dolgoznak. Szerinte a környezetőrség önkényesen figyelmen kívül hagyta a határidőket, és jogtalanul büntetett. Tișe szerint a környezetvédelmi őrség augusztus 31-én tett látogatást Pataréten, ekkor olyan intézkedéseket kértek, amelynek határideje még nem járt le, ám pénteken, amikor ismét kilátogatott a helyszínre az őrség, ezekért bírságolt. Alin Tișe szerint a környezetvédelmi őrség visszaél hatalmával, éppen ezért büntetőfeljelentést tesz a megyei tanács ellene.

A Maszol felkereste az országos környezetvédelmi őrség alelnökét, Szép Róbertet, aki kedden ígért pontos tájékoztatást az ügyben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?