Mérgező csurgalék folyik a pataréti szemétből a közeli patakba. A patak a Szamosba ömlik

Az egészségre és a környezetre igen veszélyes csurgalék szivárog ki a Kolozsvár melletti pataréti szeméthegyből, ráadásul egy talajcsuszamlás miatt a hulladék egy része eltorlaszolta a közeli patakot. A meggyűlt tóból a talajba és a patakmederbe szivárog a mérgező anyag. A patak a Szamosba ömlik.

Katasztrófához is vezethet egy kiadós, hosszan tartó esőzés, ha nem oldja meg a Kolozs megyei tanács a Zăpodie pataknál összegyűlt igen szennyező tó megsemmisítését - hívta fel a figyelmet múlt héten a Kolozs megyei prefektúra. A hivatal sürgősségi esetekre szakosodott bizottsága pénteken határozatban kérte fel a megyei tanácsot, hogy semlegesítse az emberi egészségre és környezetre igen veszélyes csurgalékot, és tegye szabaddá a Zăpodie patak medrét.

A veszélyes tó mérete szerdán: 

A meggyűlt vízhozam Aurel Cherecheş prefektus tájékoztatása szerint múlt héten körülbelül hatezer köbméter volt, és igen mérgező anyagokat tartalmaz. Elmondta, ezen kívül a szeméthegy többi részéből is szabadon folyik a csurgalék, amely beszivárog a talajba.

Pataréten több ezren élnek

Greta Ernest a Coastei utcai romák közösségi alapítványának alapító tagja kilakoltatott családjával a szeméthegy melletti moduláris házak egyikében él. Megkeresésünkre elmondta, a szeméthegyből és a csurgalékból jövő szag a házakhoz is elér. „Rettenetes a bűz. De nem csak azóta rettenetes, amióta a mérgező lé folyik, hanem amióta itt egyáltalán szeméthegyek állnak. És bár hiába zárták be hivatalosan a szemétlerakót, minden nap idehordják a szemeteskocsik a városháza engedélyével a szemetet. Itt leönti, majd később elszállítják, nem tudjuk hová” - mondta.

Emlékeztetett, hogy a városháza ebbe a mérgező környezetbe lakoltatott ki több tucat családot a városból. A mérgező azovegyület mennyisége a csurgalékban 750-szer haladja meg a megengedett értéket a prefektúra laboreredményei szerint.

Pataréten több szeméttározó is van, ezek körül több ezren élnek. A területen magaslik a régi szeméttelepet, amely több évtizede létezik. Körülbelül 23 hektár, azaz több mint 33 focipálya méretű területen fekszik. Hivatalosan már bezárták, oda nem hordanak szemetet. Biztonságos lezárása a Kolozs megyei tanács felelőssége. A városháza Pataréten szintén működtet egy szemétlerakót, ide naponta hordják a nagy mennyiségű hulladékot, összegyűjtik, majd elszállítják. Egy magánvállalkozó ugyancsak Patarétre hordja a szemetet, amelyet időnként elszállítanak, hogy elégessék.

A földcsuszamlás még júliusban történt

A földcsuszamlás július 22-én következett be, a rendkívül szennyező tó hozama azóta csak gyűl. Vákár István úgy tájékoztatott, hogy mivel a közelben van a terelőút egyik talapzata, megtették az intézkedéseket, hogy a meggyűlt víz ne tegyen kárt az infrastruktúrában. Elmondta, a terv az, hogy szabaddá teszik a patakmedret, hogy elvezessék a meggyűlt szennyezett vizet tisztítás után. 

Kérdésünkre, hogy történtek-e felelősségre vonások a talajcsuszamlás és a késlekedés miatt, Vákár elmondta: „Még tárgyalunk az esetről, először meg kell állapítani, hogy hibás-e a cég. A tervezés és a kivitelezés is a cégé. Több mint valószínű, hogy a talajcsuszamlást ők fogják helyrehozni, ők fogják állni a költségeket”.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a szeméthegy minden részéből szabadon folyó csurgalékkal, Vákár elmondta, a szeméttelep lezárásán jelenleg is dolgoznak, és a projekt része a szivárgó csurgalék megtisztítása. A kivitelezés szerint tisztítórendszeren vezetik át a folyadékot, majd visszaeresztik a természetbe.

Minden esőzéssel több ezer liter víz hullik a hatalmas szeméthegyre, és kimossa a fertőből a szennyező anyagokat. A megyei tanács alelnöke elismerte, jelen pillanatban nem zajlik semmilyen csurgaléktisztítás, ugyanis ez a projekt utolsó mozzanata. Elmondta, gondolkodtak azon, hogy a szamosfalvi tisztítóállomáson semmisítik meg a csurgalékot, ám annyi kimondottan káros anyagokat tartalmaz, hogy tönkretehette volna Kolozsvár víztisztító rendszerét.

A régi szeméttelep lezárásának kivitelezését a Kolozs megyei tanács alelnökének információi szerint a Nord Conforest cég végzi. A hatalmas szeméthegyet földdel takarják le, majd ezt követően furásokkal elvezetik a felgyűlt gázokat. A szemétből folyó csurgalék megtisztítása a projekt utolsó mozzanata. Jelenleg ott tartanak a munkálatokkal, hogy a szeméthegy 70-80 százalékát sikerült letakarni földdel.

Mielőtt hivatalosan bezárták volna a pataréti szeméttelepet, a csurgalékot meggyűjtötték, és visszapermetezték a szeméthegyre. A régi technikának az volt az előnye, hogy így nem gyúlhatott ki a szeméttelep. Amióta semmilyen módszert nem alkalmaznak, gyakran gyúl ki a szeméthegy. Vákár elmondta, előfordult, hogy a tüzet azok a személyek okozták, akik a szemétből fémet guberálnak, legtöbbször azonban az erjedéssel keletkező metángáz gyullad be.

Miért nem épült meg az integrált szemétfeldolgozó?

A szemétteleptől két kilométerre a környezetbarát hulladéktározó és feldolgozó központnak több éve meg kellett volna épülnie, ezzel évek óta el lehetett volna kerülni, hogy a városháza Patarétet ideiglenes szeméttelepnek használja. A beruházás a Kolozs megyei tanács felelőssége. Vákár István elmondta, már a tervezés is hibás volt, így nem csoda, ha a kivitelezés itt tart. Tájékoztatása szerint olyan helyre tervezték a létesítményt, amely nem alkalmas a beruházásra.

„Az a gond az ilyen nagy projektekkel, hogy a törvények előírják: állami tulajdonban lévő területre kell építkezni. A régiek nem hiába nem építették be a szabadon maradt területeket, nem voltak buták, látták, hogy nem alkalmasak” - mondta Vákár. A hibás tervezés miatt csak az elmúlt időszakban a megyei tanácsnak több millió eurós munkálatokat kellett kifizetnie, ugyanis 30-40 méteres vasbetonoszlopokkal kellett biztosítani a földcsuszamlástól a dombos terepet.

A megyei tanács alelnökének tájékoztatása szerint a válogató-, a komposzt-, a víztisztító állomás megépült, a tározó azonban nincs kész. A tározóba a beérkező szemét mindössze 25 százaléka kerülhet, a többit újra kell hasznosítani. „Nem tudom, hogy ennek hogyan fogunk eleget tenni” - jegyezte meg Vákár.

A projekt része, hogy az olyan településeken, mint Bánffyhunyad, Szentmihály, Szamosújvár, válogató központokat hoznak létre. Vákár tájékoztatása szerint ezek a központok megvannak, csak fel kell szerelni őket. „Erre eddig azért nem került sor, hogy a berendezések ne erodálódjanak. A polgármesteri hivatalok megkapták a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas kukákat, már csak a központnak kellene végre elkészülnie” - mondta Vákár. Vákár óvatosan megjegyezte, hogy belátható időn belül meglesz a központ, bár vannak fenntartásai. „Nagyon sokszor láttuk a végét, de mindig beütött a ménkő” – mondta. A sokadjára meghosszabbított szerződés szerint jövő év végére el kellene készülnie a megye szemétgondjait megoldó környezetbarát hulladékfeldolgozónak és tározónak.

(A kikép forrása: Szakáts István Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?