Remek eredményt értek el a pótérettségin a Kovászna megyei diákok

Kiugróan javított teljesítményén az idei pótérettségin a tavalyhoz Kovászna megye - derül ki a pótérettségi óvás előtti eredményeiből. Hargita megye nagyot rontott, akárcsak Brassó és Fehér megye. Látványosabb javulás Máramaros, Szatmár, Arad és Szeben megyében tapasztalható.

Az őszi pótérettségin a fellebbezések előtti eredmények szerint az átmenési arány 26 százalékos, ez 0,3 százalékponttal jobb eredmény a tavalyi pótérettségihez képest. Szám szerint a pótérettségire beiratkozott 39 451 fiatal közül 7 758-nak sikerült a megmérettetés, a vizsgákon 29 849-en vettek részt.

Kik szerepeltek az országos átlag alatt?

Hargita megyében a vizsgázók az országos átlag alatt teljesítettek, 22,06 százalékuk vette sikeresen az akadályokat. Szilágy megyében még ennél is rosszabbak az eredmények: az átmenési arány 21,74 százalék. Maros megyében ez a szám 23,59 százalék. Meglepő módon Brassó megye idén csak 24,71 százalékon áll, ez tíz százalékpontos visszaesést jelent.

Jó hír viszont, hogy az összesített eredmények szerint a többi magyarlakta megye az országos átlag fölött teljesített.

Országos szinten a legjobb eredményt Kovászna megye érte el 35,59 százalékos átmenési aránnyal. A megye a tavalyi eredményekhez képest közel 12 százalékponttal javított, és ezzel a leglátványosabb javulást érte el az egész országban.

Szép eredményt ért el Szatmár, Máramaros és Arad megye is. Fehér és Szeben megye 30 százalék fölött teljesített.

Országos szinten a leggyengébb eredményt Gorj és Ilfov megye mutatta fel 14,99, illetve 15,42 százalékos átmenési aránnyal.

Ha kíváncsi a nyári érettségi eredményeire, katt ide.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?