FRISSÍTVE - A székely megyék az átlag alatt teljesítettek az érettségin

Jóval az átlag alatt teljesítettek az érettségin Hargita megyében, Kovászna és Maros megyében bár jobbak az eredmények, de szintén alulmaradnak az átlagnál. A magyarok által is lakott megyék közül csupán Kolozs, Beszterce-Naszód, Szatmár, Fehér, Szeben, Brassó és Temes megye eredménye jobb az országos átlagnál. 

Az osztályzatok megyékre bontva itt tekinthetők meg

Liviu Pop oktatási miniszter tájékoztatása szerint a diákok 71,4 százalékának sikerült az érettségije a fellebbezések elbírálása előtti eredmények alapján. Tavaly az óvások előtt 66,7 százalék, óvások után 68,1 százalék volt az átmenési arány. Az érettségire 135 513 diák iratkozott be, közülük 128 503-an jelentek meg a vizsgán és 91 754 diák kapott átmenő jegyet.

A minisztériumi adatok szerint országos szinten összesen 97 érettségiző ért el 10-es médiát a vizsgákon. Hargita megyében két tízes osztályzat van, mindkettőt a maroshévízi „O. C. Tăslăunanu” Elméleti Líceumban jegyezték. Kovászna megyében nincs egyetlen tízes média sem, Maros megyében ketten, Kolozs megyében tízen, Bihar megyében nyolcan vizsgáztak színjelesre. Tízes médiát Szatmár megyében egyetlen diák sem ért el, Szilágy megyében öt színejeles vizsgaeredmény volt.

Csalás vagy csalásra tett kísérlet miatt 179 érettségizőt zártak ki a vizsgákról. A legjobb eredményeket a következő megyékben érték el: Szeben - 83,73, Bákó - 83,54, Iaşi - 82,91, Kolozs - 82,75 százalék. A legrosszabbul Ilfov (42,24 százalék) és Giurgiu (50,76) megyében teljesítettek az érettségizők. Hargita megyében rosszabbak az eredmények, mint tavaly

Hargita megyében az óvások előtti eredmények szerint a diákok 60,48 százaléka kapta meg az átmenő jegyet, ez 0,51 százalékponttal alacsonyabb arány, mint tavaly. Kovászna megyében valamivel jobban az eredmények, mint tavaly, de az átmenési arány közel 4 százalékpontnyival marad alul az országos átlagnál. A Kovászna megyei eredményekről bővebben itt olvashat.

Maros megyében gyengébben teljesítettek az érettségizők, mint Kovászna megyében, de valamivel jobban, mint tavaly. A Maros megyei eredményeket bővebben itt böngészheti. A magyarok által is lakott megyék közül a tavalyhoz képest Bihar megye teljesített igazán nagyot, idén több mint 10,23 százalékponttal jobban az eredmények, de így is alulmaradnak közel 1,5 százalékponttal az országos átlaghoz képest. A Bihar megyei eredményekről bővebben itt olvashat.

Jól teljesítettek a Szatmár megyei érettségizők, annak ellenére, hogy idén senki sem szerezte meg a 10-es átlagot. Összesen 1977 diák iratkozott be az érettségire, ebből 1933-an jelentek meg az írásbeli vizsgákon, amelyből 1409 diáknak sikerült a megmérettetés. A Szatmár megyei tanfelügyelőség adatai szerint az átmenők aránya 72,89 százalékos, amely közel másfél százalékponttal haladja meg az országos átlagot.

Arad megyében szintén javítottak a diákok a tavalyi eredményekhez képest, de ez nem volt elég ahhoz, hogy felzárkózzanak az országos átlaghoz. Az eredményekről bővebben itt. 

Óvásokat szerda este 8 óráig fogadnak el. Az óvások elbírálása utáni, végleges eredményeket július 10-én teszi közzé az oktatási minisztérium. Az őszi érettségire július 11-e és 14-e között lehet majd beiratkozni, illetve júius 27-éig azoknak, akiknek pótvizsgázniuk kell valamely tantárgyból.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?