Nem kell szégyenkeznie Maros megyének az érettségi eredmények miatt

Maros megyében 65,44 százalékos az érettségi vizsgán sikeresen teljesítők aránya – tudtuk meg Illés Ildikótól. A főtanfelügyelőhelyettes elmondta, a nappali tagozaton tanuló diákok 66,26 százaléka vizsgázott sikeresen, esti tagozaton 6,9, míg a csökkentett látogatású képzésen a tanulók 5,88 százaléka érettségizett sikeresen az idén.

Míg a megye állami iskoláiban senki nem ért el 10-es osztályzatot, a Mezőfelében működő Dr. Lind Elméleti Líceum nyolc diákja ért el 10-es átlagot az érettségi vizsgán. Az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnázium érettségizőinek 98,51 százaléka vette sikeresen az akadályokat, 98,14 százalékot ért el a Bolyai farkas Elméleti Líceum, és 96 százalékot a Gheorghe Marinescu Egészségügyi Líceum.

Maros megyében a legjobbnak számító magyar gimnázium, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum érettségiző diákjai közül ötnek nem sikerült az érettségije – tájékoztatott Mátéfi István igazgató, aki elmondta, egy diákjuk hiányzott a vizsgáról, ketten a tavalyi végzősök közül maradtak alul a megmérettetésen, illetve az idei évfolyamokról kettőt vágtak el. Az egyiket románból és a másikat a válaszott tantárgyból, informatikából, ami nagy meglepetést okozott mindenkinek.

Nagyon sok a magas átlag – mondta a Maszolnak az igazgató, akitől megtudtuk, hogy a legnagyobb jegy a Bolyaiban 9,81 volt.

A legnagyobb jegy a megyében alig maradt el két százalékkal a 10-es alatt, 9,98-es jegyet az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnázium egyik tanulója érte el. Ám ugyanebben a gimnáziumban hárman megbuktak, az Unirea Főgimnáziumban pedig valamivel többen.

A Bolyaiban a szakoknak megfelelő tantárgyakból kitűnően vizsgáztak a diákokat, sokan kaptak 10-es osztályzatot a választott tantárgyakból – hívta fel a figyelmet Mátéfi István, aki szerint az idén úgy tűnik, hogy a román osztályzatok valamivel gyengébbek voltak a tavalyihoz képest. A gimnázium igazgatója köszönetét fejezte ki a szülőknek is, amiért gyerekeik mellé álltak, megfelelő körülményeket teremtettek a tanuláshoz, hiszen, ahogy fogalmazott, “keményen kell dolgozni ahhoz, hogy jó eredmények szülessenek”.

Az érettségi erdemények óvását szerdán nyújthatták be a diákok, a végleges eredmények július 10-én, hétfőn kerülnek nyilvánosságra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?