Hamarosan pont kerülhet a kolozsvári Brassai líceum ügyének végére? Győznek a szülők?

A napokban ül össze a Kolozs megyei tanfelügyelőség, hogy ismét újratárgyalja a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum ügyét - tájékoztatott Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes. A szülők és a tanári kar korábban az oktatási minisztériumhoz fordult, hogy bírálják felül a tanfelügyelőség januári határozatát, miszerint az iskolában jövő tanévre nem indulhat elméleti kilencedik osztály.

Az iskola azt szeretné, ha már mindenképp le kell mondaniuk az egyik kilencedik osztályukról, akkor az a szakosztály legyen, és ne az elméleti. Kérésüket azzal indokolják, hogy így elkerülhető annak veszélye, hogy az iskola kikerüljön az elméletiközépiskola-besorolásból. A tanfelügyelőség vezetőtanácsa februárban már egyszer elutasította a Brassai Sámuel Elméleti Líceum beiskolázási tervének módosítását, nem adva helyt sem a tanári kar, mint a szülők kérésének.  Az iskola ekkor fordult a minisztériumhoz.

Király András: hibás beadvány érkezett a brassaisoktól

Király András oktatási államtitkár elmondta, a Brassai iskolától februárban egy tartalmilag rosszul megszövegezett beadványt kaptak, amelyet visszaküldtek az oktatási intézményhez.

"A beadványban a tantestület kérte az iskolahálózat módosítását, holott ebben a kérdésben nem ő az illetékes, hanem az iskola vezetőtanácsa és a szülők. Az átiratot kérésünkre kijavították, eljuttatták a szaktárcához, mi pedig továbbítottuk a közoktatásért felelős vezérigazgatósághoz, amely az iskolahálózatokkal foglalkozik. Ők felvették a kapcsolatot a főtanfelügyelővel, Valentin Cuibusszal, akivel én magam is beszéltem. A főtanfelügyelő a vezérigazgatóságnak elmondta, nem akar változtatni az eredeti beiskolázási terven. Az egyik évre az volt, hogy mivel a kolozsvári magyar pedagógusok és az érdekképviselet nem tudtak közös álláspontra jutni, mely osztályokról mondanak le, a döntés jogát átruházták a tanfelügyelőségre. A tanfelügyelőség írásban tájékoztatta a szaktárcát arról, hogy kitartanak az eredeti álláspontjuk mellett. A dokumentumot Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes is aláírta" - tájékoztatott az államtitkár.

A Brassai Sámuel Elméleti Líceum korábbi igazgatója, Iszlai Enikő a Maszolnak még februárban kifejtette, szerinte azért nem áll meg a lábán a tanfelügyelőség fenti érve, mert a közös álláspont kialakítását célzó egyeztetésre nem az iskolák vezetőtanácsait, hanem az igazgatókat, aligazgatókat hívták meg. "Azért nem sikerült közös kritériumrendszerben megállapodni, mert nincs olyan kolozsvári magyar igazgató, aki azt mondja, igen, kérem, én hajlandó vagyok lemondani egy osztályról azért, hogy például a Brassait megmentsem. Ugyanakkor ilyen kérdésekben az iskola igazgatója egy személyben nem dönthet, erre jogilag az iskola vezetőtanácsának van felhatalmazása, ők viszont nem vettek részt azon a gyűlésen. Így az ülés nem lehetett több, mint egy érdeklődő kérdésfelvetés. Ezek olyan csapdák, amelyeket jó kikerülni" - mondta Iszlai Enikő.

A napoknak dönt a tanfelügyelőség

A kisebbségi oktatásért felelős igazgatóság a Kolozs megyei tanfelügyelőség válaszára átiratban reagált. „A kisebbségi oktatásért felelős igazgatóság igazgatója, Szőcs Domokos és jómagam közöltük a dokumentumban, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a szülők kérését, akik az elméleti osztály megtartásáért állnak ki. Azt kértük a szülők, a módszertan és az iskola vezetőtanácsának kérése nyomán, hogy bírálják felül korábbi döntésüket, amely szerintünk nem korrekt. A tanügyi törvény is kimondja, a szülő választja meg az iskolát” - közölte Király András.

Megkeresésünkre Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes elmondta, megkapták az átiratot a tárcától, és az első vezetőtanácsi ülésen, amelyre a napokban kerül sor, újratárgyaljuk a Brassai iskola ügyét.

Folyamatban van az kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum megkeresésének orvoslása - tudtuk meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetőjétől, Asztalos Csabától. A CNCD-nél január közepén iktatták annak a 26 kolozsvári szülőnek a panaszát, aki szerint a Kolozs megyei tanfelügyelőség törvénytelenül járt el és diszkriminált, amikor visszautasította tavaly az Apáczai Csere János Elméleti Líceum kérelmét a 16 fős, képzőművészeti ötödik osztály beindításáról. A panasszal élő szülők azt állítják, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint minimum 12 tanuló szükséges egy új osztály beindításához, a tanfelügyelőség ennek ellenére utasította el az Apáczai beiskolázási kérelmét. Emlékeztetnek, hogy a 2016-2017-es a kolozsvári Romolus Ladea Képzőművészeti Líceumban két ötödik osztályt hagytak jóvá 17 és 18 fős tanulóval, az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban egy induló 4. osztályt pedig 12 tanulóval. A diszkriminációellenes tanácshoz fordult szülők szerint Valentin Claudiu Cuibus főtanfelügyelő rosszhiszeműsége egyértelmű, hiszen magánbeszélgetéseken többször kifejtette, hogy a magyar tanulók nyugodtan jelentkezhetnek a román tannyelvű Romulus Ladeába is. Asztalos Csaba a Maszolnak elmondta, beidézték a feleket, megkapták az álláspontokat, és „következik az ügy orvoslása”. Az ügyben a CNCD tanácsa még nem hozott döntést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?