FRISSÍTVE: Brassai iskola ügye: nem hagyták jóvá a tanárok és a szülők kérését

Nem hagyta jóvá a Kolozs megyei tanfelügyelőség vezetőtanácsa kedd délután azt a két beadványt, amely a Brassai Sámuel Elméleti Líceum beiskolázási tervét módosította volna - tájékoztatott Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes. Így egyelőre marad a január 25-i döntés, amely szerint a 2017-2018-as tanévtől a drámai gyermeklétszámcsökkenés miatt a Brassai és az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum elveszti egy-egy kilencedik elméleti osztályát. FRISSÍTÉS: a szülők nem hagyják annyiban. 

Mint arról már beszámoltunk, a Brassai iskola tanári kara hétfőn juttatta el a Kolozs megyei tanfelügyelőségre és iktatta azt az átiratot, amelyben azt kérték, a szakosztály helyett inkább az elméleti kilencedik osztályt tarthassák meg jövő tanévtől. A szülők külön beadványban igényelték, hogy kapjanak választási lehetőséget a jelenlegi nyolcadik osztályos diákok, és ha külön engedéllyel is, de maradhasson az elméleti osztály a szakosztály mellett. 

Arra a kérdésre, hogy mire hivatkozva utasította el mindkét kérést a vezetőtanács, Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes elmondta: egyrészt a drámai diáklétszámcsökkenést nem lehet figyelmen kívül hagyni, másrészt a román tagozaton működő szaklíceumi osztályok számához képest nagyon kevés a magyar tagozaton működő ilyen profilú kilencedik osztályok száma. 

"Mindössze három szaklíceumi osztály működik magyar tagozaton: a Brassaiban a turizmus, az Apáczaiban a könyvelői osztály, és még egy a Báthoryban. A cégvezetők jelezték, sok szakmunkásra van szükség. A román tagozaton, ha hozzányúltak a szakközépiskolai osztályokhoz, akkor ezeket szakiskolai osztályokká alakították át" - mondta Török.

Hozzátette, de figyelembe véve, hogy a Brassai iskola inkább a szakosztályáról mondana le, mindent meg fog tenni, hogy a kérésnek érvény szerezzen. "Mivel éppen Bukarest fele tartok, meg fogom érdeklődni a minisztériumban, ha felküldi az iskola a tárcához a kérést, tudunk-e változtatni azon a besikolázási terven, amelyet a minisztérium már jóváhagyott" - mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

FRISSÍTÉS: A szülők képviselője, Lingner Lilla megkeresésünkre csütörtökön elmondta, nem kaptak még hivatalos választ az átiratukra, de amennyiben a tanfelügyelőség elutasította a kérésüket, további lépéseket tesznek. "Nem hagyjuk annyiban. Kihallgatást kérünk a tanfelügyelőségtől, és ha kell, a minisztériumhoz fordulunk" - mondta a nyolcadikos szülők képviselője. 

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete oktatási fórumot szervez, melynek célja egy olyan fenntartható stratégia kidolgozása, amely az elkövetkezendő öt évre biztosítja azt, hogy minden magyar gyermek anyanyelvű oktatásban részesülhessen Kolozs megyében - olvasható a szövetség közleményében. A fórumon iskolák igazgatói, aligazgatói, szorványkollégiumok működtetői, szociológusok, a tanfelügyelőség munkatársai, illetve az egyházak képviselői fogalmaznak meg és alakítanak ki egy olyan fenntartható stratégiát, amely az elkövetkezendő öt évre átláthatóvá teszi az iskolák, osztályok helyzetét és elősegíti, hogy minden magyar gyerek a lakhelyéhez lehető legközelebb tanulhasson saját anyanyelvén. Az eseményre pénteken kerül sor Kolozsváron. A fórumon részt vesz Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke. A testület ülésére meghívást kaptak a magyar iskolák igazgatói, aligazgatói, az egyházak képviselői, illetve a jelen lesz Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke; Ömböli Irma tanfelügyelő; Török Zoltán főtanfelügyelő helyettes; Török Ferenc, a tanfelügyelőség munkatársa; Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke; Balla Ferenc Kolozs megyei tanácsos, a Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója; Tárkányi Erika Tímea, a Kolozs megyei RMPSZ elnöke; Magyari Tivadar, Kiss Tamás, Toró Tibor szociológusok, illetve Bethlendi András jogász.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?