Apáczais szülők: diszkriminált a tanfelügyelőség

Törvénytelenül járt el és diszkriminált a Kolozs megyei tanfelügyelőség, amikor visszautasította az Apáczai Csere János Elméleti Líceum kérelmét a 16 fős 5. osztály beindítására a 2016-2017-es tanévben - állítja huszonhat Apáczais szülő, akik feljelentést is tettek pénteken az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A szülők jogi tanácsadását a kolozsvári AGFI csoport (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért/Advocacy Group for Freedom of Identity) vállalta.

A szülők szerkesztőségünkhoz eljuttatott közleménye kiemeli, hogy az oktatási törvény és az új osztályok elfogadására vonatkozó szabályozás szerint minimum 12 tanuló szükséges egy új osztály indításához, a tanfelügyelőség ennek ellenére utasította el tavaly az Apáczai beiskolázási kérelmét. Emlékeztetnek, hogy a jelenlegi, 2016-2017-es tanévre a kolozsvári Romolus Ladea Képzőművészeti Líceumban két ötödik osztályt hagytak jóvá 17 és 18 fős tanulóval, az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban egy induló 4. osztályt pedig 12 tanulóval. A Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult szülők álláspontja szerint Valentin Claudiu Cuibus megyei főtanfelügyelő rosszhiszeműsége egyértelmű, hiszen magánbeszélgetéseken többször kifejtette, hogy a magyar tanulók nyugodtan jelentkezhetnek a román tannyelvű Romulus Ladeaba is.

Mint arról már beszámoltunk, 2016-ban az iskolakezdés után kellett felszámolni az ötödikes képzőművészeti osztályt az Apáczaiban, miután a szóbeli ígérgetések ellenére mégsem hagyták jóvá a csoportot. Az iskola rajkörrel próbálja kompenzálni a hoppon maradt kisdiákokat. Az ügyről bővebben itt olvashat

Az Apáczai a 2017-2018-as tanévre fél képzőművészeti 5. osztály beindítását kéri. A tanfelügyelőség jövő héten bírálja el a kéréseket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?