FRISSÍTVE – Csoma: az államtitkár előbb a saját portáján söpörjön

FRISSÍTVE: A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum képzőművészeti osztálya beindításának igénylése határidőn túli kérés volt, ezért senki sem akart bevállalni a minisztériumban egy esetleges törvénytelenséget - reagált a Maszolnak Király András kisebbségi oktatásért felelős államtitkár arra a kérdésre, hogy miért nem hagyták jóvá a korábbi ígéretek ellenére az ötödik osztályt. "Ha határidőkről beszék, akkor Király Andrásnak előbb a saját portáján kellene söpörnie" – reagált Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-elnök.

Mint írtuk, Vörös Alpár István igazgató szerdán jelentette be az érintett szülőknek az osztály megszűnését, miután előzőleg úgy tűnt, hogy az ügy megoldódott, és a16 képzőművészetis diák el is kezdte a tanévet.  Az igazgató a Maszolnak azzal indokolta a döntést, hogy csak szóbeli ígéretet kaptak az oktatási minisztériumtól az osztály jóváhagyására, és nem mertek kockáztatni. Csoma Botond  Kolozs megyei RMDSZ-elnök pedig azt nyiltkozta portálunknak, az oktatási minisztérium mulasztott az ügyben, mert nem küldte el a főtanfelügyelőségnek a hivatalos iratot a jóváhagyásról, amely felülírta a tanfelügyelőség korábbi döntését.

Király András csütörtökön azt mondta: "végtelenül sajnálja" az ügyet. "A minisztériumban az történt, ami Romániában lenni szokott: egyet mondunk, mást gondolunk és mást csinálunk" – tette hozzá. Beszámolója szerint szeptemberben - miután a Kolozs megyei tanfelügyelőség másodjára is elutasította az osztály beindításának kérelmét - fordult az iskola vezetősége és a megyei RMDSZ a minisztériumhoz, hogy vizsgálják felül a tanfelügyelőség döntését. 

"A fellebbezést eljuttattuk az iskolahálózatért felelős főosztályhoz, illetve a közoktatásért felelős államtitkárasszonyhoz. Az egyeztetés után október negyedikén visszatelefonáltak, hogy az ügy meg van oldva. Rögtön kaptam is a köszönőleveleket az iskolaigazgatótól és Horváth Annától, Kolozsvár alpolgármesterétől. Mindannyian nagyon örültünk. Egy héttel ezelőtt viszont Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke indulatosan számon kérte rajtam az osztályt. Nagyon meglepődtem, hiszen akkor hallottam először, hogy nincs meg a jóváhagyás. Elkezdtünk érdeklődni, mi történt, és ekkor bökték ki, hogy a számtalan DNA-s ügy miatt utólag nem írja alá senki" - mondta az államtitkár. 

Király András tájékoztatása szerint az osztály beindítását a törvényes határidőkön túllépve próbálták megoldani. "Nyomon követhető, maguk a tanfelügyelőségen dolgozó kollégák is elmondták, hogy időn túli a kérés. Azaz, amikor a kérést időben elindították, nem volt megfelelő gyerekszám, nem tudták bizonyítani, hogy két osztályra való gyerek van. Mi azért vállaltuk fel az ügyet, mert segíteni akartunk egy magyar iskolának. De sajnos túlléptek a határidőkön. Nehezen tudom megértetni, hogy a tanügyben szigorú rendszer alapján sorolnak be minden megyét egy megadott normaszámba és egy pénzösszegbe. A minisztérium ezeken a keretösszegeken nem tud utólag módosítani. Senkit sem tudunk törvénytelenségre kényszeríteni" - magyarázta. 

Korábban Ömböli Irma, a kisebbségi oktatásért felelős Kolozs megyei tanfelügyelő arra a kérdésre, mekkora esélye van annak, hogy tanügyminisztérium megváltoztassa a tanfelügyelőség határozatát, a Maszolnak korábban elmondta: a szaktárca nem írhatja felül a határozatot, hiszen a tanfelügyelőség nem szegte meg a törvényeket. Esetleg átiratban kérheti, hogy oldja meg a helyzetet, de a végső szó a tanfelügyelőségé.

Mint írtuk, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke a múlt héten újabb beadványban kérte a minisztériumtól azt a hivatalos jóváhagyást, amelyről korábban szóbeli ígéretek hangzottak el. „Nem értettem, hogy miért játszadoznak a gyermekek jövőjével. Nem értettem, hogy miért nem képesek egy beadványra két hónap alatt hivatalos választ adni, holott 30 napon belül kötelesek ezt megtenni. Azonban mindenki mosta a kezeit” – nyilatkozta a Maszolnak Csoma, aki a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziummal történtek „mellékzöngéjének” tartja az ügyet.

FRISSÍTÉS - Csoma: Király előbb a saját portáján söpörjön

Ha egy minisztériumi államtitkár törvénytelenségről beszél, akkor meg kellene neveznie a konkrét törvénysértéseket ebben az ügyben, nem általánosságban kellene fogalmaznia – reagált Csoma Botond a Maszolnak Király András kijelentéseire.

„Az államtitkárnak előbb a saját portáján kellene söpörnie, ha határidő-túllépéseket emleget. Ma november 17-e van, és a szeptember 16-ig beadványunkra a mai napig nem érkezett válasz. Király Andrásnak arra kellene választ adnia, hogy ez a válasz miért nem érkezett meg legtöbb 30 napon belül, ahogy egy európai országban kellene történnie” – fogalmazott a Kolozs megyei RMDSZ elnöke. Hozzátette: azt várja el az államtitkártól, hogy a „törvényes kereteken belül” a magyar oktatás érdekeit képviselje a minisztériumban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?