Kórházi betegellátás: összecserélt vércsoport, műtét közbeni áramütés

Újabb botrányok ássák alá a romániai egészségügy megmaradt jó hírét: miközben javában zajlanak a kihallgatások a főváros égéssebészeti kórházban videóra vett légylárvás beteg és az elhibázott vérátömlesztés miatt, az ügyészség újabb eljárást indított egy műtét közbeni áramütés miatt.

A sajtó hétfőn számolt be arról, hogy a bukaresti harmadik kerületi ügyészség hivatalból eljárást indított, miután műtét közben áramütés ért két orvost és a beteget a fővárosi Colţea kórházban. A vádhatóság szerint fennállhat a gyanú, hogy nem tartották be a munkavédelem előírásait. Az ügyészek az úgynevezett in rem vizsgálattal egyelőre a gyanú megalapozottságát kívánják megállapítani.

Az ügyészség és a rendőrség pénteken a helyszínen mérte fel az eset körülményeit. Marian Stamate orvost és rezidensét, illetve a pácienst csütörtökön operáció közben ért áramütést, miközben a fül-orrgégész egy elektrosebészeti eszközt, az elektroszikét használta. A műtétet 40 percre le kellett állítani, hogy elsősegélyt nyújtsanak. Az orvos szerint nem az első, hogy hasonló eset történik a kórházban, ezért még csütörtökön bejelentette, hogy be fogja panaszolni az intézményt. Az egészségügyi minisztérium csütörtökön jelezte, vizsgálatot indítanak az ügyben.

Ismét elhibázták a vérátömlesztést

A fővárosi égéssebészeti kórházban kirobbant botrány után a fővárosi CF 2 klinikán is kiderült: egy vérátömlesztés során összecserélték egy 39 éves beteg vércsoportját, aki emiatt életveszélyes állapotba került. Jelenleg a bukaresti egyetemi kórházban ápolják. Dragoş Daviţoiu kórházmenedzser elmondta, a beteget intubálni kellett, gépek lélegeztetik.

A 39 éves nőt a klinikán méhnyakrákkal diagnosztizálták, és befektették. Kedden műtét közben a vérátömlesztéssel AB4-es vért kapott, holott a beteg vércsoportja nullás. Másfél órával a beavatkozás után a nő sokkos állapotba került. Az újraélesztés után átszállították az egyetemi kórházba.

Az egészségügyi minisztérium az ügyben indított vizsgálat során megállapította, hogy a klinika transzfúziós részlege nem rendelkezik a jelenlegi előírásoknak megfelelő működési engedéllyel, és a vérátömlesztés alatt összecserélték a beteg vércsoportját. A kórházat 30 ezer lejre büntették. A személyzet körében kezdeményezett kivizsgálás jelenleg is zajlik.

Szeptemberre halasztották az egéssebészeti kórház altatóorvosának kihallgatását, aki ellen fegyelmi eljárás indult, miután kórház intenzív osztályán lefilmezett egy beteget, amint sebében légylárvák nyüzsögnek. Camelia Roiu így akarta felhívni a figyelmet a kórházban uralkodó, tarthatatlan higiéniai körülményekre. Az orvosnő betegszabadságára hivatkozva kérte meghallgatásának elnapolását, kérését a fegyelmi eljárást lefolytató bizottság jóváhagyta. Mint arról már beszámoltunk, az altatóorvos múlt héten a Facebook-oldalán emelt szót a meghurcoltatása ellen. Felháborodását fejezte ki amiatt, hogy azok az orvosok döntenek a fegyelmi eljárás során a sorsáról, akik tudtak az intenzív osztályon uralkodó állapotokról, mégsem tettek semmit. Az ügyről bővebben itt olvashat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?