Nem lehet bezárni azt a fővárosi kórházat, ahol a beteg sebét légylárvák lepték el

A HexiPharma után újabb botrány ássa alá a romániai egészségügyet: Cătălin Tolontan újságíró blogján olyan videofelvételt tett közzé, amelyen a bukaresti égéssebészeti kórház egyik páciense látható, amint sebében ott nyüzsögnek a légylárvák.

A felvételt készítő orvos szerint egyáltalán nem egyedi esetről van szó, a kórház intenzív osztályán állandó a legyek jelenléte.

A lefilmezett betegről később jelentették, hogy meghalt.

Az égéssebészeti kórház szóvivője, Adrian Stănculea sietett leszögezni, hogy a páciens nem a lárvák miatt hunyt el. "Ezek a kukacok nem ölnek. De ez nem jelenti azt, hogy csak úgy magára hagyhatjuk a beteget. A bemutatott helyzet valós, nincs mit magyaráznom. Valóban megtörtént esetről beszélünk, a páciens égési sebében négy-öt lárva volt. Vannak olyan elhalt zónák, amelyet nem lehet kézzel kitisztítani, finomabb eszközökhöz kell nyúlni. Elég egy közelben lévő légy, hogy a lárvák megjelenjenek, ne gondolják azt, hogy ehhez egész szeméttelep szükséges" - mondta az Antena3 hírtelevíziónak a szóvivő.

Az egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu csütörtökön úgy nyilatkozott: a Colectiv tragédia után hat hónappal elfogadhatatlan, hogy a kórházban ugyanolyan felelőtlenül látják el a betegeket. A Maszol is beszámolt arról, hogy a bukaresti tűzvész több sebesültje halt meg az intézményben a kórházon belüli fertőzések miatt.

A tárcavezető csalódottan jegyezte meg, hogy nem tudják bezárni az egész kórházat, hiszen más intézményekben nem adott a betegek speciális ellátásához szükséges felszerelés. Csupán a transzfúziós osztály tevékenységét függesztették fel, a súlyos égési sérülteket pedig átirányították. Biztosított afelől, hogy a felelősöknek fizetniük kell a mulasztásért. Az ügyben megindult a kivizsgálás. 

Korábban a kórház a közvélemény felháborodását azzal váltotta ki, hogy egy rossz vérátömlesztés miatt meghalt az intézményben egy nő, az orvosok ugyanis eltévesztették a beteg vércsoportját. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?