Kórházon belüli fertőzésben halt meg a bukaresti tűzvész három sérültje

A bukaresti tűzvésznek az égéssebészeti kórházban ápolt sérültjei közül hatan haltak meg, de három betegnek nem az égési sebek, hanem kórházon belüli fertőzések okozták a halálát – erősítette meg csütörtökön Adrian Stănculea, az intenzív osztály főorvosa.

A szakember elmondta, a kórházon belüli fertőzéseket égési sebekkel ápolt személyek esetében csak úgy lehet nagyobb hatékonysággal megelőzni, ha mindegyikük külön szalonban fekszik, és külön asszisztensek ápolják őket. „Az intézményen belüli fertőzések a világ összes kórházában előfordulnak” – tette hozzá a főorvos.

Stănculea elismerte azt is: a fertőzéseket elősegítette, hogy betegeket ugyanabban a kádban fürösztötték. Ennek oka, hogy egyszerűen nincs hely több kád elhelyezésére – magyarázta. Kérdésre válaszolva elmondta, a fertőzéseket úgy lehet még megelőzni, hogy kevés égési sebekkel ápolt beteget helyeznek el ugyanabban a kórházban.

A főorvos Cătălin Tolontan tényfeltáró írására reagált. Az újságíró orvosi forrásokból megtudta, a bukaresti tűzvész halálos áldozatainak száma kisebb is lehetett volna, ha Romániában megfelelő körülmények lennének az égési sebek kezelésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?