Még mindig fuldokolnak a patarétiek az égő szemét füstjétől

Továbbra sem sikerült eloltani a tüzet pataréti szeméttelepen Kolozsvár határában, amely már hetek óta ég.

A Pata-Cluj projekt csapata szombat éjszaka látogatott ki a helyszínre, ahol felvételeket készített. A csapat aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy több mint 350 család van kitéve a mérgező füstnek. A szemétteleptől 350 méterre 56 család lakik, akiket 2010-ben költöztetett ki a kolozsvári városháza Patarétre. 35 családnak egy évnél kisebb gyermeke van.

Az égő szemét füstje az egészségre káros mérgező anyagokat tartalmaz - hívják fel a figyelmet. A hatóságok szombaton is dolgoztak azon, hogy a tüzet megfékezzék.

A megyei tanács késve határozott

Mint arról már beszámoltunk, a megyei tanácsnak hetekkel ezelőtt kellett volna megszavaznia az oltáshoz szükséges határozattervezetet, ám pénzhiányra hivatkozva halasztották a döntést.

A testületnek még árpilis végén kellett volna sürgősen rábólintania arra a javaslatra, amely több millió lejt fordít a tűzoltásra és az érintett lakosság egészségügyi ellátására. Erre végül május 5-én, csütörtökön került sor.

A tüzet április elején jelezték, a sorozatos tűzoltói beavatkozások viszont nem sokat segítettek a helyzeten. A füst miatt nemcsak a patarétiektől, illetve a környező lakótelepekről, hanem a város mellett lévő Apahidáról is érkeztek lakossági panaszok a hatóságokhoz. A füst a kolozsvári nemzetközi repülőtéren is fennakadásokat okoz, a légikikötő igazgatója szerint a létesítmény dolgozói és az utasok is aggódnak az egészségükért, hiszen a füst mérgező anyagokat tartalmaz.  

A környezetvédelmi őrség 80 ezer lejre büntette a megyei tanácsost, amiért nem léptek fel kellőképpen a tűz megakadályozásához, a testület a felelősséget a katasztrófavédelemre hárítja.

A szakemberek szerint a tűz teljes eloltásának egyetlen eredményes módja, ha befedik földdel az egész szeméttelepet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?