Közel egy hónapja mérgezi a kolozsváriakat az égő szeméttelep

Bár közel egy hónapja ég a pataréti szeméttelep Kolozsvár peremén, a megyei tanács legutóbbi ülésén sem szavazta meg az oltáshoz szükséges határozattervezetet - tájékoztat a gazetadecluj.ro.

A testületnek a múlt héten kellett volna sürgősen rábólintania arra a javaslatra, amely 3,5 millió lejt fordít a tűzoltásra és az érintett lakosság egészségügyi ellátására, hiszen az égő szeméttelep füstje mérgező. A múlt pénteki ülésén a megyei tanács pénzhiányra hivatkozva elnapolta a szavazást.

A tüzet április 8-án jelezték, a sorozatos tűzoltói beavatkozások viszont nem sokat segítettek a helyzeten. A füst miatt nemcsak a patarétiektől, illetve a környező lakótelepekről, hanem a város mellett lévő Apahidáról is érkeztek lakossági panaszok a hatóságokhoz. A füst a kolozsvári nemzetközi repülőtéren is fennakadásokat okoz, a légikikötő igazgatója szerint a létesítmény dolgozói és az utasok is aggódnak az egészségükért, hiszen a füst mérgező anyagokat tartalmaz.   

A környezetvédelmi őrség 80 ezer lejre büntette a megyei tanácsost, amiért nem léptek fel kellőképpen a tűz megakadályozásához, a testület a felelősséget a katasztrófavédelemre hárítja.

A szakemberek szerint a tűz teljes eloltásának egyetlen eredményes módja, ha befednék földdel az egész szeméttelepet. Bár az illetékesek engedélyezték az eljárást, a felszámolási folyamat alatt álló szeméttelep tovább ég.

Mint arról már beszámoltunk, évek óta fel kellett volna számolni a pataréti szeméttelepet, és meg kellett volna építeni a környezetbarát hulladékfeldolgozót és tározót, a megyei tanács viszont képtelen volt ezt megoldani. 

Kapcsolódók

Kimaradt?