Megszavazták: a szülőknek kedvez a módosított gyes-törvény

FRISSÍTÉS: Annak ellenére, hogy a kormányfő korábban közölte, nincs rá költségvetési fedezet, a képviselőház döntő házként megszavazta szerdán a gyermeknevelési támogatást szabályozó törvény – szülőknek kedvező – módosítását. A jogszabály július elsején lép életbe. Az RMDSZ szerint lesz pénz az alkalmazására.

A módosított törvényben törölték a havi juttatás összegének felső korlátját, ami jelenleg 3400 lej. A kismamáknak (esetenként apáknak) ugyanúgy a szülés előtti 12 hónapban szerzett jövedelmük havi átlagának 85 százaléka jár, mint eddig, de újdonság, hogy a támogatás nem lehet kisebb az országos bruttó minimálbér 85 százalékánál.

Ismert, hogy május elsejétől 1250 lej lesz a minimálbér Romániában. E szerint gyermeknevelési támogatás legkevesebb 1067 lej lesz függetlenül attól, hogy a kismama mennyit keresett a szülés előtt.

Eltörölték ugyanakkor azt a rendelkezést, hogy a kismamák választhatnak az egy éves (nagyobb támogatással járó) és a két éves gyermeknevelési szabadság között. Ezentúl egységesen két éves gyermeknevelési szabadságra jogosultak azok a nők, akiknek a szülés előtti két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelmük volt. Ez idő alatt megkapják a jövedelmük szerinti támogatást.

Ha a kismama úgy dönt, hogy egy év után visszamegy dolgozni, további egy évre megkapja a gyereknevelési támogatás minimális összegének felét. A törvény módosításai itt tanulmányozhatók.

A kormány szerint nincs rá pénz

A pénzügyminisztérium adatai szerint a módosított törvény alkalmazása jövőre 850 millió lejt emésztene fel a költségvetésből. Dacian Cioloş miniszterelnök már egy múlt hétvégi tévéinterjúban felhívta a figyelmet arra, hogy az államkasszában nincs pénz a gyermeknevelési támogatás növelésére. Erre egyébként a jogszabály szakbizottsági vitáján a munkaügyi miniszter is felhívta a honatyák figyelmét.

A kormányfő ezért felkérte a parlamentet, hogy még a törvény elfogadása előtt nevezze meg az intézkedéshez szükséges összeg költségvetési fedezetét.  „Ha a parlament olyan módosításokat tervez, amihez költségvetési összegekre is szükség van, fontos lenne megnevezni a fedezet forrását” — mondta a miniszterelnök. Hozzátette: az intézkedés jelentősen megterheli a büdzsét, ugyanakkor már most az körvonalazódik, hogy a következő évi költségvetési hiány meghaladja a három százalékot is.

Kerekes Károly (RMDSZ): lesz rá pénz

Kerekes Károly, a képviselőház szociális bizottságának tagja a miniszterelnök figyelmeztetésére úgy reagált: ha Dacian Cioloş felelős kormányfő lenne, akkor eljött volna szerdán a törvény módosítás parlamenti vitájára, nem a sajtón keresztül üzenget a honatyáknak. „Valamennyi párt képviselője felszólalt, és támogatta a törvénymódosítást. Dacian Cioloş is felszólalhatott volna, és elmondhatta volna, hogy emberek, nincs rá pénz. Ma a törvény vitáján csak egy munkaügyi államtitkár volt jelen, aki meg sem szólalt” – nyilatkozta a Maszolnak az RMDSZ-es politikus.

Arra a felvetésünkre, hogy a kormányfő távolmaradása a parlamenti ülésről mit sem változtat azon a tényen, miszerint nincs költségvetési fedezet a törvénymódosítás alkalmazására, Kerekes Károly kijelentette: "Annyi pazarlás van. Egy kicsit faragjon le a pazarlásokból a kormány”.

A képviselő elmondta, nem tudja, miként számolta ki a pénzügyminisztérium, hogy a törvénymódosítás alkalmazásához jövőre 850 millió lejre lesz szükség. Szerinte kevés nagy fizetésű kismama fog élni azzal a lehetőséggel, hogy az egy éves gyereknevelési szabadság helyett két évet maradjon otthon, miközben megkapja a bére 85 százalékát.

„Lehet, hogy sok pénzt kapnak az államtól, amíg otthon a gyerekkel ülnek, de közben a karrierjüket sem akarják veszélyeztetni. Ezért szerintem a nagy fizetésüek közül kevesen választják majd a két éves gyereknevelési szabadságot. Az intézkedés inkább az alsó jövedelmi kategóriákhoz tartozó szülőket értinti” – érvelt a képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?