Cioloş: nincs pénz a gyermeknevelési támogatás növeléséhez

Nincs pénz a gyermeknevelési támogatás növeléséhez — közölte egy televíziós interjúban Dacian Cioloş. A kormányfő felkérte a parlamentet, hogy nevezze meg az intézkedéshez szükséges összeg költségvetési fedezetét.  

Korán örültek a kismamák a gyermeknevelési támogatást szabályozó törvény módosításának, Dacian Cioloş kormányfő ugyanis egy televíziós nyilatkozatában bejelentette: a parlamenti szakbizottságok által jóváhagyott és az alsóházban napokon belül szavazásra kerülő tervezet alkalmazására az államnak nincs pénze.

A tervezett módosítások értelmében egységesen két éves gyereknevelési szabadságra jogosultak a kismamák, akiknek ugyanakkor minimum havi 1067 lej támogatás jár, a jövedelemtől függő összeg felső határát pedig törlik. Újdonság az is, hogy a támogatás nem lehet kisebb az országos bruttó minimálbér 85 százalékánál.  Az új jogszabály már július elsejétől életbe léphet.

Habár a módosításokat – tekintettel a választási évre – valamennyi párt támogatja, Dacian Cioloş állítása szerint az ehhez szükséges forrásokat nem tudják előteremteni a költségvetésből, ezért felkérte a parlamentet, hogy nevezze meg, miből szeretné fizetni a többletjuttatásokat.

„Ha a parlament olyan módosításokat tervez, amihez költségvetési összegekre is szükség van, fontos lenne megnevezni a fedezet forrását” — mondta a miniszterelnök. Hozzátette: az intézkedés jelentősen megterheli a büdzsét, ugyanakkor már most az körvonalazódik, hogy a következő évi költségvetési hiány meghaladja a három százalékot is.

Május elsejétől egyébként 1250 lej lesz a minimálbér Romániában. E szerint ha a költségvetésnek 180 millió lejbe kerülő törvénymódosításokat megszavazzák, a gyermeknevelési támogatás legkevesebb 1067 lej lesz függetlenül attól, hogy a kismama mennyit keresett a szülés előtt. Ezt az összeget egységesen két éven keresztül folyósítja az állam.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?