Kórházbotrány: nem hagyják annyiban a megalázott magyar lány ügyét

Nem hagyják annyiban a kolozsvári gyerekkórházban megalázott magyar lány ügyét az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) munkatársai. Esetének szemtanúi most olyan személyeket keresnek, akik hasonló tapasztalatokat szereztek az egészégügyi intézményben.

Fülöp Júlia unitárius lelkész, az ODFIE elnöke Facebookon jelentette be, hogy „olyan személyeket keresnek, akiknek volt közvetlen, negatív tapasztalata Ioan Dobrescuval”, a gyerekkórház sebészével. A lelkész lapunknak azt nyilatkozta: egyelőre csak adatokat gyűjtenek az orvos tevékenységéről, később megválik, hogy az információk birtokában milyen utat választanak annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Arról, hogy ez konkrétan mit jelent, Fülöp Júlia egyelőre nem akart beszélni. Annyit azonban elmondott, hogy felhívásukra már több olyan személy is jelentkezett, akiknek hasonló kellemetlen tapasztalata volt a gyermekkórházban.

Mint beszámoltunk róla, Kolozsváron a Mócok úti gyermekkórházban a hét elején porig aláztak egy olaszteleki 17 éves magyar lányt és családját a hiányos román nyelvtudásuk miatt. Az orvosok számon kérték a hiányos román nyelvtudását, lekezelően beszéltek a hozzátartozóival, akiket azzal is megfenyegettek, hogy kirakják őket az intézményből. Az intézményben a beteget ellátták ugyan, azonban a megalázó bánásmód miatt egy másik betegellátó intézménybe mentek a további megfigyelésre.

Ioan Dobrescu orvos és az egészségügyi alkalmazottak lekezelően és megalázóan viselkedtek a törött lábfejű lányt kísérő két unitárius lelkésszel is, akik végül Horváth Anna segítségét kérték. A kolozsvári alpolgármester az ortopédiai osztály vezetőjével leellenőrizte a diagnózist és a kezelést, a lányt pedig másik intézménybe szállították. Az eset kapcsán Horváth Anna lapunknak megengedhetetlennek nevezte, hogy valakivel hiányos román nyelvtudása miatt megalázó bánásmódban részesítsenek. „A páciens megfelelő ellátásának és a tisztességes bánásmódnak semmiképp nem szabad akadálya legyen a beteg romántudása” – közölte az alpolgármester.

A Horváth Anna által mondottakat a betegek jogait szabályozó 2003-as törvény támasztja alá. Ez világosan előírja, hogy az orvosoknak „tisztelettudóan” kell beszélniük a betegekkel, és ha a páciens nem tud románul, akkor anyanyelvén kell vele kommunikálni a diagnózisával kapcsolatos tudnivalókat. A jogszabály ugyanakkor tiltja a betegek etnikai alapon történő diszkriminációját. E törvényre hivatkozva Fülöp Júliáék akár azt is elérhetik, hogy Ioan Dobrescut menesszék a gyerekkórházból, esetleg a praxisjogot is megvonják tőle.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?